I tipset till polisens e-tjänst hade pojken skrivit att en skolkamrat såg tre småflickor och erbjöd dem godis om de följde med honom hem. Där uppges han ha klätt av sig och våldtagit flickorna. En smygtagen bild på pojken han anklagade för våldtäkt var bifogad i e-tipset.
Polisen kontaktade den falskt anklagades pappa som gick i taket. Han kallade till ett möte i skolan där pojken som falskt tipsat polisen och dennes vårdnadshavare, mentor och skolans rektor medverkade.
Enligt polisens förundersökning sade den åtalade pojken något i stil med: "Trodde inte att det skulle bli något sånt här, vi skojade ju bara".
I polisförhör säger pojken som skickade det falska tipset att han inte minns vad han skrev.
När polisens förhörsledare visar meddelandet erkänner han att det var han som skrev det och att han gjorde det under skoltid på sin elevdator.
Polisen förstod snabbt att tipset var falskt och den utpekade pojken kallades aldrig till förhör. Pojken som skickade tipsade åtalades för falsk beskyllning och krävdes på 10 000 kronor i skadestånd, något som tingsrätten avslog.
"Även om det såklart är kränkande att anmälas för de brott som den aktuella anmälan innehöll bedömer tingsrätten att det inte har varit fråga om en sådan allvarlig kränkning som berättigar till skadestånd", skriver man i domen.
Den åtalade pojken döms till 30 timmars ungdomstjänst för falsk beskyllning.