Turerna kring ett härbärge i Piteå har varit många. I början av december lanserades Blomska gården som det enda möjliga alternativet för ett härbärge vintern 2018/2019. Leif Wikman, avdelningschef på kommunen, sade att man jobbat intensivt för att hitta en lämplig lokal och att Blomska gården hade de tillstånd som behövdes som bygglov och brandskydd.
Det var dock inte klart med driften och vilka samarbetspartners som kunde vara aktuella.
Svenska kyrkan som två tidigare vintrar haft driftansvaret för härbärget, ville inte ha det igen och det pratades om att låta härbärget vara obemannat. Det kritiserades av André Bengtsson, som menade att ett obemannat härbärge var inhumant.
– Att ha ett natthärbärge utan personal och låta någon form av förening sköta in- och utslussning på kvällar och morgnar kommer inte fungera. Om det här ska vara medmänskligt och humant så måste det finnas människor här, det går inte att bara låta ett vaktbolag patrullera då och då, sade han.
Den 18 december meddelade Leif Wikman att ett härbärge sannolikt inte skulle komma igång före jul på grund av att det saknades en aktör som ville ta på sig driftansvaret för Blomska gården. Och öppningen dröjer.
Det har fått André Bengtsson att ta saken i egna händer. På Facebook söker han frivilliga som kan tänka sig att jobba ideellt någon kväll i veckan på härbärget.
– Responsen har varit god. De första timmarna efter utlägget fick jag positivt svar från 5–6 personer och utöver dem var det några som bor en bit bort som skulle kunna ställa upp om de fick ersättning för transporten, säger André Bengtsson.
Han siktar på att få ihop en "volontärbank" på 15 till 20 personer.
– Det borde gå att få ihop ett schema med två till tre volontärer per kväll, som tillsammans med vaktstöd och en huvudansvarig kunde få verksamheten att fungera.
André Bengtsson är trött på de diskussioner som varje år föregår öppnandet av ett härbärge.
– Jag är så otroligt trött på byråkratin och snacket om vad det får kosta och var det ska vara. Det är människor vi pratar om som behöver hjälp.
Han är inte nöjd med hur ärendet hanteras.
– Jag läste nyligen en kommentar på nätet där någon skrivit. "Så här administrerar man bort ett härbärge". Det ligger väldigt mycket i de orden. Nu vill jag göra vad jag kan för att få igång det, säger han.