- Som för alla andra som inte pratar Pitemål, så är det kärleken som fört honom till Piteå - och det är vi väldigt glada för, säger s-ombudsmannen Mats Johansson i en kommentar.
Drivkraft att förändra
Johansson berättar att den tidigare ordföranden, Peter Roslund, redan när han tillträdde aviserat att han bara skulle sitta en period.- Han vill inte blanda samman de olika rollerna, i arbetarekommunens uppdrag ingår ju bland annat att utöva påtryckningar mot kommunledningen, och då är det kanske inte så lyckat att vara kommunalråd också.
Själv säger Ek att han tycker det ska bli spännande att arbeta politiskt "i en så välutvecklad kommun som Piteå".
- Jag tycker om kulturen här, det politiska klimatet (eller kanske piteandan, red:s anm) att resonera sig fram till lösningar och genomföra dem i samförstånd.
Han påpekar att socialdemokratin har ett stort förtroende i Piteå, som det är viktigt att värna om, inte minst genom en ständig dialog med allmänheten.
Rådslag och jämställdhet
Ek nämner också Mona Sahlins rådslag om framtiden - där alla ska få chansen att ge sin syn på hur vi ska nå det ideala samhället - samt jämställdheten, som områden han vill satsa på.- Jämställdhet handlar ofta om kulturfrågor som vi behöver bli medvetna om - det manliga språket, som många gånger kan vara rent kränkande för kvinnor att lyssna till, och gamla traditioner som gör att män ofta lyssnar mer uppmärksamt på andra män.
Förutom sin långa erfarenhet av kommunpolitik, sitter Bengt Ek både i länsstyrelsens styrelse, landstingsstyrelsen och -fullmäktige, samt i styrelsen för Svenska turistföreningen och Ájtte-museet i Jokkmokk.