Han hade laddat upp inför samtalet i Socialdemokraternas monter på Stora Nolia med en "het" boulematch tillsammans med svärföräldrarna och sonen på Djupviken.
– Det känns bra! Jag har varit i Piteå några dagar redan och hälsat på familjen, sa Ibrahim Baylan, vars fru kommer från Piteå.
När PT redogör för skolsituationen i Piteå kommun där politikerna beslutat att lägga ner tre byaskolor i Hemmingsmark, Lillpite och Alterdalen. Detta på grund av vikande elevunderlag samt för att kunna behålla den pedagogiska kvalitén, samtidigt som byborna kämpar för att kunna starta friskolor, känner han väl igen problemet. Detta bland annat från sin egen valkrets Västerbotten.
– Där är det vardagsmat, säger Ibrahim Baylan som anser att det vikande elevunderlaget ute på landsbygden är ett svårt problem för kommunerna att tackla.
Han lösning är dels öronmärkta pengar från staten till skolor som har det tufft, dels till viss del också ihopslagningar till större enheter. Men också distansundervisning. Detta med bakgrund av att nya skollagen ställer krav på behöriga lärare i alla ämnen.
– Annars tror jag aldrig att vi kommer att få ihop det i Norrbotten och Västerbotten, det blir jättesvårt, säger Ibrahim Baylan.
Situationen i Piteå, anser han inte på något sätt är unik.
– Ett annat problem är de långa avstånden, sex eller tio mil enkel väg till skolan. Det är för långt
"Stötta kommunerna"
Socialdemokraterna vill stötta kommunerna i arbetet med att följa skollagen och läroplanen.
– Vi behöver inga fler skattesänkningar, Istället krävs nu en nationell skolplan som ger stöd till alla landets skolor, säger Baylan som anser att situationen är allvarlig och att det inte finns någon tid att förlora.
I samtalet om socialdemokratisk skolpolitik deltog också de regionala företrädarna Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot från Luleå, Ida Karkiainen, skolpolitiker i Haparanda och Joakim Andersson, SSU.
Alla tre betonade hur viktigt det är att alla elever får en bra, likvärdig utbildning och start i livet oavsett var man bor någonstans och vilken utbildning föräldrarna har.
I storstäderna är bekymret oftast för stora klasser.
– Men förutsättningarna ser olika ut. På många håll i till exempel Norrbotten – och inte minst här i Pitebygden - är det inte stora klasser utan för få elever som är hinder för skolutvecklingen, menade Fredrik Lundh Sammeli.