.
Yvonne visar en bild på området kring hundens hals och övre delen av ryggen. På framsidan finns bland annat lymfknutan, sköldkörteln, luftstrupen, artärer, vener och matstrupen innanför päls och hud och på baksidan samsas skulderblad, muskler och halskotan.
– Hundens hals är ömtålig och halsband kan faktiskt skapa eller göra fysiska åkommor värre.
.
Bättre vardag
Yvonne, som driver Hundvis hundskola, möter hundar och ägare som skulle kunna få en bättre vardag om de bytte utrustning.
– När hundarna får röra sig friare och kan andas utan problem går stressnivån ner på en gång. Många hundägare tycker också att det är tryggt att ha kontroll, eftersom hunden inte kan dra framåt utan vänds upp mot dig som husse eller matte istället. När förarens stressnivå sänks smittar det också av sig på hunden och kontakten och inlärningssituationen blir bättre. Selen skonar också hundförarens rygg och nacke.
.
Kritisk till vissa tips
Hon är kritisk till att hundägare många gånger rekommenderas att köpa stryphalsband till hundar som drar.
– Förutom skaderisken ökar det stressen hos hunden, som då drar ännu mer i kopplet. I tv-program används ofta korrigeringsmetoder med stryphalsband och koppel, bland annat får hundägare lära sig att lägga halsbandet högt uppe bakom öronen. Där har hunden inte någon skyddande muskulatur, men däremot gott om nervtrådar så det gör väldigt ont för hunden när man sedan rycker eller drar i kopplet. Många blir inspirerade av programmen, vilket kan få förödande effekter, säger Yvonne.
.
Inte magisk lösning
Men för att man byter till sele är inte alla eventuella problem lösta.
– Selen är ett jättebra hjälpmedel och skönt för hunden att ha på sig. Men som hundägare måste du fortfarande träna och jobba med din hund, säger Yvonne och ger ett exempel:
– Om hunden har utfallsproblem och till exempel skäller vid hundmöten så korrigerar vi ofta med koppelryck. Det kanske lindrar eller tar bort symptomen för stunden, men orsaken till beteendet påverkas inte. Kanske beror rycken i kopplet eller skällandet på att hunden är rädd eller osäker. Får den då dessutom obehag från ett stryphalsband lär den sig att förknippa andra hundar med just obehag. Som hundägare har du inte löst problemet utan bara behandlat symptomet.
Yvonne framhåller selar även i detta sammanhang.
– Med koppelfästet på bröstet kan hunden inte forcera framåt, utan vänder istället upp mot ägaren som då kan jobba med att förstärka kontakten. Dessutom finns en lugnande punkt på bröstet som stimuleras. Hunden har heller inget som stryper åt i halsen. Det sammantaget gör att stressen minskar markant.
.
Om man vill köpa sele, vad ska man tänka på?
– Att man hittar en sele som är ergonomiskt utformad och att den har goda omdömen från veterinärer och hundfysioterapeuter. Det bör vara en y-modell framtill på bröstet. En sele som har koppelfäste både fram och på ryggen är bra, för då kan man variera och hunden drar inte snett hela tiden. Det finns selar som är utformade för att ge obehag, men de rekommenderar jag inte.
.
Finns det några nackdelar med sele?
– De kan vara bökigare att ta på. Men jag brukar säga att man inte ska vara lat som hundägare, och tränar man så kliver de snart i själva.