Nittio procent av Piteås befolkning får sitt dricksvatten från Svensbyfjärden. Syftet med att inrätta ett vattenskyddsområde är att ge råvattentillgångarna ett tillräckligt gott skydd och säkra kvaliteten på vattnet i ett långsiktigt perspektiv.
Det innebär ett flertal skyddsföreskrifter som på olika sätt påverkar de som bor i anslutning till fjärden och Piteälven ända upp till Sikfors kraftverk. Ett exempel är att betydligt högre krav kommer att ställas på avloppsanläggningar. Hårdare krav för de 216 avloppsanläggningarna i den primära zonen, men även de 355 avloppsanläggningarna i den sekundära zonen måste anpassas till det som kallas normal skyddsnivå.
För den enskilde kan det här innebära stora kostnader. Anslutningsavgiften till det kommunala v/a-nätet ligger nu på 140 000 kronor (var av 90 000 handlar om avloppsdelen). De som ligger för långt från avloppsnätet måste bekosta egna lösningar och då kan det sannolikt bli ännu dyrare i vissa fall.
I Piteå kommun pågår redan en va-planeringsprocess. Hemlunda är avklarat och nu är Renön/Nötön, Långnäs och Rosvik på gång.
– Det finns nationella mål kring detta, men med tanke på införandet av vattenskyddsområdet så är det ingen slump att Hemlunda och Vitsand prioriterades, säger Maria Widman, samhällsutvecklare på kommunen.
Långnäs, som står i tur, påverkas också av det föreslagna vattenskyddsområdet.
– Det är cirka 100 enskilda avloppsanläggningar i Långnäs som vi är skyldiga att erbjuda kommunalt v/a, men den enskilde måste betala. Vi tror att en del andra också kan erbjudas att frivilligt köpa in sig, men vad det kan kosta är svårt att uppskatta, säger miljöinspektören Ulf Isaksson.
Men långt ifrån alla kan ansluta sig till det kommunala v/a-nätet. Då krävs egna lösningar och kraven blir höga. I den sekundära zonen blir ”små avloppsanordningar för hushållsspillvatten förbjudna om de inte uppfyller Naturvårdsverkets krav på normal skyddsnivå”.
– Det finns olika tekniska lösningar. En trekammarbrunn med infiltrationsbädd är en vanlig lösning. Bara avloppsdelen kostar 50 000 till 80 000 kronor. Dessutom är livslängden 10-20 år, säger Ulf Isaksson.
I den primära zonen gäller samma förbud som i den sekundära zonen, men med tillägget att även ”avledning utan föregående rening av dagvatten till ytvatten är förbjuden”.
– Även här finns olika lösningar, men för vissa kan kravet vara sluten tank som då måste tömmas. Det blir troligen märkbart dyrare, säger Isaksson.
Redan nu vet man att det finns många undermåliga avlopp i kommunen.
– Det finns stora skillnader, men många kommer att tvingas vidta åtgärder bara för att få godkänt för normal skyddsnivå, säger Maria Widman, samhällsutvecklare på Piteå kommun.
Flera samrådsmöten har redan genomförts och det finns en oro för de kostnader detta kommer att innebära för den enskilde.
– Ja, många har frågor och funderingar, men vi tror och hoppas att alla förstår hur viktigt det här är.
När det finns ett färdigt förslag för vattenskyddsområdet ska kommunfullmäktige ta ställning. Kanske redan i juni, men troligare i september. Därefter skickas en ansökan till länsstyrelsen som beslutar om vattenskyddsområdets säkerhetsföreskrifter.
– Sedan gäller övergångsbestämmelser under två år och under den tiden ska alla som berörs ha vidtagit de åtgärder som krävs, säger projektledaren Jenny Bergman.