När det blåste i fredags fruktade närvarande båtägare att hela bryggsystemet skulle kollapsa, men personal från kommunen försökte efter bästa förmåga med rep och tampar att säkra bryggorna.
- Visst, det var ett väldigt tryck på två av bryggorna och Haraholmen är ett utsatt ställe. Men inte vet jag om bryggorna är särskilt dåliga och vi byter ju kontinuerligt ut kättingar och sådant som är dåligt. Även om allt är nytt kan man få problem på grund av väder och vind, säger Erling Lundmark, som jobbar med småbåtshamnarna för kommunens räkning.
Ordentlig upprustning
Båtägarna håller inte riktigt med. Peter Lysholm, som är ordförande för Piteå seglingssällskap och har sin segelbåt i hamnen på Haraholmen, anser att det krävs en ordentlig upprustning.- Bryggorna är slitna och det behöver inte blåsa mycket för att det ska börja krisa. Mittenbryggan kan röra sig flera meter och vi har haft flera allvarliga incidenter genom åren. Provisoriska lagningar och akuta räddningsaktioner håller inte i längden. Det känns som om hamnen är satt på undantag.
Överhuvudtaget är båtägarna missnöjda med den trista och fula hamnen. "Den känns lite öststatsaktig" som en gäst uttryckte det och Lysholm anser inte att hamnen är särskilt bra reklam för en kommun som gärna lanserar sig som en skärgårdskommun.
- Nu ska vi författa en skrivelse och påtala bristerna. Det finns många exempel med draggande förtöjningar, bryggor som gått av och y-bommar som lossnat. Vi betalar ju trots allt drygt 2 000 kronor för båtplatsen.
Ska lyssna
- Och vad händer om katastrofen är ett faktum? Det kan bli dyrt för kommunen då, säger Peter Lysholm.Men, enligt Erling Lundmark, har praxis varit att kommunen bara betalat självrisken. Resten får båtägaren ta på sin privata försäkring. Per Lenndin har på tjänstemannanivå det högsta ansvaret för kommunens småbåtshamnar.
- Vi ska lyssna på vad båtägarna har att säga, men att byta ut hela bryggor är knappast aktuellt. Däremot kanske förankringar måste ses över och bommar bytas ut, säger Lenndin.
Om Bondökanalen förverkligas är det troligt att småbåtshamnen flyttas, men när det blir verklighet är det ingen som vet.
Under tiden får segelbåtsägarna bäva varje gång vindens sekundmeterstyrka närmar sig tio.