Videon är inte längre tillgänglig
Över 150 barn från förskola upp till tvåan manifesterade för att dansen ska bli något självklart för skolväsendet. Föreställningen vid namn Tellus hölls i Studio Acusticum och var inspirerad av naturens platser, dess magiska miljöer och barnens rätt att utforska och uppleva sina egna kroppar genom dans.
Andra årets danslärarstudenter från Luleå tekniska universitet (LTU) har under sex veckor jobbat med elever från Norrmalmskolan, Backeskolan, Björklundaskolan och Kullenskolan i ett projekt som mynnade ut i denna dansföreställning.
Lång resa
Det var en resa från Sveriges fjäll till mongoliska grässtäppen, vilda åskväder och mystiska grottor till en spännande blandning av klassisk och modern musik.
Danslärarstudenten Eloise Hjärtström var lyrisk över dagens föreställning.
– Det som är stimulerande med att jobba med barn är energin och dansglädjen. De är så villiga att dansa, öppna för allt, ingenting är konstigt för dem.
Eleverna har under danslektionerna fått uppleva nya sätt uttrycka sig och fått möta varandra i dansen. De har fått arbeta med motorik, rumsuppfattning, samarbete, improvisation och eget skapande.
Totte huvudperson
Manus var skrivet av Cathrine Henriksson Guerron som byggt upp en berättelse kring Totte som gör resan genom världen. Han börjar sin resa med blixtar och dunder där akten hette "Mörkt moln över Tellus" som Backeskolans årskurs 1 tog sig an med fart i dansen.
Tobias Risberg, Norrmalmskolans årskurs 2, framförde tillsammans med sina klasskompisar "Urskogen" där de dansande skapade former av rot, stam och krona.
– Det var roligt att dansa allihopa. Men det roligaste var när min kompis tappade mig i golvet.