Ständiga hälsovarningar från nya studier verkar inte påverka försäljningsstatistiken nämnvärt. Sedan Sveriges bryggerier började mäta hur mycket som säljs så har försäljningen av Red Bull, Monster, Power king och andra energidrycker blivit 18,5 gånger högre. Bara sedan 2010 har försäljningen mer än fördubblats och nu dricker vi fem liter per person och år. Vilket är ett problem i skolorna.
– Vi märker att de ofta skippar luncherna och dricker energidryck istället. De får en sockertopp och blir pigga av det men sen går det snabbt över och eleverna är jättetrötta på lektionstid. Vi vet på grund av studier att eleverna inte presterar som de ska om de inte äter ordentligt och ersätter med energidrycker, säger Marianne Rova Eriksson, skolsköterska på Porsnäs och Backgårdsskolorna.
Framför allt så märker man att det är elever i sjuan, åttan och nian som dricker mycket energidrycker.
– Där är det jättemycket. Särskilt ser jag många i sjuan som dricker energidrycker. Det blir intressant när det blir mer fritt när man kommer till högstadiet, säger Marianne Rova Eriksson.
Är det alltså mer än förut?
– Ja det är helt klart en ökning, det är väldigt mycket energidrycker i skolan. Nu har vi sån tur att vårat Ica i den här byn har satt åldersgräns på energidrycker. Men då finns det äldre elever som köper eller så köper man i stan billigt och säljer vidare till yngre, säger Marianne Rova Eriksson.
Beroende på butiken så kan det vara helt fritt för även små barn att köpa energidrycker. Ica, Coop och Axfood (Hemköp & Willys) har dock en branschöverkommelse om åldersgräns på 15 år för energidrycker.
– Det är en överenskommelse som tagits fram i dialog med de här företagen. Men det finns ingen lagstiftning i botten så följer man det finns det inga sanktioner kring det. Men förhoppningen och ambitionen är att den ska följas av alla, säger Anna Jönsson, kommunikationschef på svensk dagligvaruhandel.
Utöver dessa företag så har många andra också valt att införa åldersgräns, men det finns inte i alla butiker. I Piteå är det särskilt en butik som pekas ut där unga ofta åker och handlar.
– Där köper man det billigt och där får man alltid köpa. Annars finns det många handlare som satt en åldersgräns för att göra det svårtillgängligt, och det är väldigt värdefullt för oss, säger Marianne Rova Eriksson.
Vems ansvar är det här?
– Det är framför allt ett föräldraansvar att ha koll på vad barnen lägger sina pengar på. Det är ju de som ger dem pengarna. Men vi har ett utbildningsansvar i skolan, där lyfter vi frågan med jämna mellanrum och tar också upp det på föräldramöten, säger Marianne Rova Eriksson.