Banan miljögodkänd men Reinfeldt skeptisk

Miljökonsekvensbeskrivningen, MKB, för Norrbotniabanan från länsgränsen till Piteå har godkänts. Men järnvägsprojekt ifrågasätts av statsminister Fredrik Reinfeldt, m. Enligt honom är en byggstart 2010 bara att glömma.

"Myter och fördomar om Norrland är fortfarande vårt största hinder" säger Peter Roslund, kommunalråd och ordförande i Norrbotniabanegruppen.

"Myter och fördomar om Norrland är fortfarande vårt största hinder" säger Peter Roslund, kommunalråd och ordförande i Norrbotniabanegruppen.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-05-21 06:00
I går meddelade Banverket att länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten har godkänt miljökonsekvensbeskrivningarna för ytterligare två av Norrbotniabanans järnvägsutredningar. Det gäller sträckorna Robertsfors - Ostvik och länsgränsen - 
Piteå.
I de två aktuella beskrivningarna studeras bland annat buller och barriäreffekter i Skellefteå, Piteå och andra tätbebyggda områden. Likaså anpassningen av järnvägen till det omgivande landskapet. För att kunna bedöma konsekvenserna av de olika alternativen beskrivs hur stadsbilden, odlingslandskapet, rennäringen, friluftslivet och känsliga natur- och kulturmiljöer påverkas.
Negativ inställning
- Att MKB godkänns är en milstolpe i utredningsarbetet, säger Urban Eriksson, Norrbotniabanans biträdande projektansvarig.
Men glädjen över framstegen i Norrbotniabaneprojektet grumlas av statsminister Fredrik Reinfeldts negativa inställning.
- Vägverket och Banverket talar båda om ett massivt underskott, så en Norrbotniabana är omöjlig. Det vore ju roligt om någon av dem som propagerar för banan kunde komma med en finansiering som håller, sa Reinfeldt till tidningen Affärsvärlden, när han besökte Burträsk för en tid sedan.
Lobbyverksamhet
Enligt tidningen ifrågasätter Reinfeldt också att Norrbotniabanegruppen får pengar från staten och EU till någonting han liknar vid ren lobbyverksamhet i syfte att få regeringen att byta uppfattning i frågan.
Totalt handlar det om 7,4 miljoner kronor. 4,3 miljoner kronor ur EU:s regionala fonder, länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten bidrar med 945 000 vardera och berörda kommuner med lite lägre belopp.
- Det här bekräftar bara det vi tidigare sagt, att myter och fördomar är vårt största hinder. Personer som inte bemödar sig med att ta reda på fakta sprider en negativ bild som tyvärr smittar av sig på några. Reinfeldts citat är ingen överraskning. Han kan tänka sig en Norrbotniabana om någon annan betalar. Då kan allting göras. Men infrastrukturen alltid varit en statlig angelägenhet och ett statligt ansvar. Även vi i norr måste behandlas som andra, säger Peter Roslund, s, kommunalråd och ordförande i Norrbottniabanegruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om