Bakom flötet med Kjell

FISKE. Stefan Kjell, Öjebyn, är bokstavligt bakom flötet. Men så satsar han också det mesta av sin lediga tid under sommarhalvåret på mete. Avancerat kvalitetsmete med inriktning på rekordfiskar. Nu hoppas Kjell få tips om vatten med riktigt stora mörtar.

Piteå2007-06-02 00:00
De flesta har någon gång metat och känt adrenalinruset när det guppande rödvita flötet försvinner under ytan. Ett rofyllt sommarnöje, men ganska långt från det Stefan Kjell håller på med. För honom handlar det om ett riktat fiske där strategi och tålamod är viktiga bitar. Det ska sägas direkt, det finns inte många som Stefan Kjell i Norrbotten. Kanske handlar det om 20-30 personer som sysslar med avancerat mete.

Stort på kontinenten

- I Piteå är vi väl tre. Det är synd, vi skulle behöva vara fler. Men på kontinenten är mete, främst efter karpfiskar, oerhört stort i sportfiskekretsar.

Stefan Kjell har alltid varit fiskeintresserad och under många år var det flugfisket som gällde. Han gjorde egna spön av splittad bambu, band flugor och fiskade i stort sett all ledig tid. Att då övergå till mete klassas nog av många flugfiskare som ett nedköp, men Kjell viftar bort det som snobberi.

- I dag flugfiskar "alla" och de flesta flugfiskevatten är redan exploaterade. När det gäller riktat mete efter exempelvis stor mört är de flesta vatten oupptäckta. Det finns alltså stora möjligheter att få rekordfiskar om du bara vet i vilka sjöar du ska leta.

Jagar rekordfiskar

Stefan Kjell lovar på stående fot tre kilo kaffe till den som kan tipsa om vatten där han kan få mörtar på över åtta hekto. Hans personliga rekord är 0,92 kilo och svenska rekordet är på 1,726 kilo (för övrigt fångad i Högträsk i Jokkmokk).

Men är det inte lite långtråkigt att meta?

- Nej, visst handlar det om mycket väntan när man jagar stor fisk, men jag fiskar med mothugg och då gäller det att vara alert när det väl nappar.

Lika viktigt är att välja plats och ha en uttänkt strategi. När Stefan Kjell jagar storabborre mäskar han upp en plats med godis för mört och agnar sedan med en hel mört. Sedan är det bara att ha tälamod och hoppas att den glupska abborren hugger.

- Abborren är en kul utmaning. I sjöar tycker jag att den är stridbarare än öringen, om än öringen är uthålligare. Mitt abborrerekord ligger på 1,49 kilo.

Många fiskedagar

Tidigt på våren börjar metsäsongen och det är laken som gäller. Kjell agnar med strömming och bottenmetar i Piteälven i närheten av Bergsviksbron. Idfisket i Alterälven är naturligtvis populärt, men Stefan Kjell fiskar hellre id i Piteälven under sommaren. Han har ett favoritställe i närområdet och en säsong drog han 103 idar, den största vägde 2,25 kilo. Sommartid gäller också abborre, mört och braxen och på hösten inriktar han sig på sik.

Materialsport?

- Jag fiskar runt 100 dagar på en säsong och då oftast många timmar i sträck. Ibland är det tufft. Det händer att jag suttit en hel dag utan att få ett enda napp.

Som alla med ett brinnande intresse har Stefan Kjell ett väl utbyggt prylförråd. Först och främst två sorters spön, för bottenmete och för flötmete. Till detta ska läggas en mängd känseltoppar av olika styvhet och tjocklek. Dessutom hundratals olika typer av flöten. En riktig materialsport, alltså?

- Ja, nog finns det grejer, men ett startpaket för en nybörjare behöver inte kosta mer än en tusenlapp. Det svåra är kanske att para ihop rätt grejer för att få ett ultimat fiske, säger Stefan Kjell och guidar ner till matkällaren som inte direkt innehåller lingonsylt och potatis.

Stort sortiment

Rummet är fyllt med mäskprodukter. Det är gryner, majs och extrakter speciellt framtaget för fiske. Det mesta är importerat från utlandet och Stefan Kjell blandar efter behov. Men går det inte lika bra med vanligt havregryn och majs?

- Visst gör det det, men man vill ju ha det bästa, säger han och lurar oss att lukta på ett vedervärdigt musselextrakt.

Det verkar vara ganska dyrt att meta?

- Metet är min stora hobby och jag lägger ner runt 10 000 kronor per år. Det är inte så farligt. Mitt mål är att utveckla metet i närområdet och få fler intresserade. Och som i allt sportfiske ska fisken tillbaka i sjön. Någon gång tar jag upp matfisk, men det är allt, säger Stefan Kjell.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om