Avslag i domstolen

De sex fastighetsägarna på Klubben förlorade på samtliga punkter i Mark- och miljödomstolen. Dessutom måste de betala sina egna rättegångskostnaderna på drygt 100 000 kronor.– Man känner sig som en liten människa i det stora rättsmaskineriet, säger stugägaren Ronny Johansson.

Tomas Sundkvist, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, är nöjd att domstolen gått på kommunens linje, men väljer samtidigt att ligga lite lågt i väntan på att tiden för ett överklagande går ut den 9 juli. (Arkivbild)

Tomas Sundkvist, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, är nöjd att domstolen gått på kommunens linje, men väljer samtidigt att ligga lite lågt i väntan på att tiden för ett överklagande går ut den 9 juli. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-06-21 16:30

Han har inte läst domen när PT ringer upp honom och blir både uppgiven och besviken när han blir varse att domstolen avslår samtliga överklaganden och yrkanden om ersättning för rättegångskostnader.

– Det känns vemodigt. Vi får diskutera med advokaten hur vi ska göra, men i nuläget har jag ingen aning om vi kommer att överklaga, säger Ronny Johansson.

Känns bra

Thomas Sundqvist, chef på Piteå kommuns samhällsbyggnadsförvaltning, tar emot domen med fattning, men tycker att det känns skönt att ha en objektiv bedömning från domstolen i ryggen.

– Självklart känns det bra. Nu kan vi förhoppningsvis lägga det här bakom oss. Samtidigt vill jag inte dra för stora växlar förrän tiden för överklagande har gått ut.

Tror du att domen överklagas?

– Vi avvaktar och ser. Sedan kan vi agera och utveckla området som tänkt, säger Thomas Sundqvist.

Kort bakgrund

PT har skrivit flera artiklar om tvisten. I korthet handlar det om att ingen uppmärksammade att det fanns servitut i området när Piteå kommun upprättade en detaljplan i området och sedan avstyckade 24 nya tomter, varav fyra låg på servitutsmark.

Åsikterna går i sär om när servituten blev kända, men först under våren 2014 värderade Lantmäteriet servituten och erbjöd 13 berörda fastighetsägare sammanlagt 622 032 kronor.

Sex fastighetsägare var inte nöjda med det beskedet och överklagade till Mark- och miljödomstolen, som nu avkunnat dom.

Avslag på allt

Domstolen slår förvisso fast att Piteå kommun brustit i förfarandet vid samråd och underrättelser under detaljplaneprocessen, men det anses inte tillräckligt för att ge de klagande fastighetsägarna rätt.

Mark- och miljödomstolen anser inte att de klagandes rätt enligt artikel 1 i Europakonventionen har kränkts genom upphävandet av de aktuella servituten.

De sex fastighetsägarna har delvis olika utgångspunkter i sina överklaganden, men på varje punkt får de avslag av domstolen.

Tillräcklig ersättning

Inte heller anser domstolen att den ersättning som fastighetsägarna erbjudits är för låg. Tvärtom slås fast att den är frikostig.

"Mark- och miljödomstolen anser att den ersättning som Piteå kommun i det överklagade beslutet förpliktigats att utge till klagandena, med råge kan anses vara en skälig del av vinsten till följd av upphävande av servitutet om fri och behindrad tillgång till det avstyckade området".

Därmed avslås fastighetsägarnas krav på högre ersättning för att de blir av med sina servitut.

Förutom att de klagande fastighetsägarna förlorat målet så måste de betala sina egna rättegångskostnader.

Fram till den 9 juli är det möjligt att överklaga domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om