Äventyret lockade Signe och Astrid till Amerika

”Tiden rullar fram med en sådan hast här, så jag begriper ej själv hur jag varit här så länge som snart två år.” Det skriver Signe Lind i Portland, Oregon, USA, bakom ett kort som är taget i en fotoateljé i Amerika, till väninnan Selma i januari 1915.

NORRMALMSFLICKAN.  Detta fotografi visar Astrid Lundström från Norrmalm, som 1923 emigrerade till Amerika.

NORRMALMSFLICKAN. Detta fotografi visar Astrid Lundström från Norrmalm, som 1923 emigrerade till Amerika.

Foto:

Piteå2016-03-11 09:28

Detta är ett av många Amerika­kort som det varit ett riktigt detektivarbete att identifiera. Alla kort har en historia att berätta, även om det i fallet Signe Lind inte går att fullt ut följa henne i hennes fortsatta liv i Amerika.

Bakom kortet skriver hon att hon fått brev från Ruben och att han kanhända skall komma att besöka henne. Det tyder av innehållet att Ruben också befann sig någonstans i Amerika.

Om Signe Lind vet vi att hon arbetade som hushållerska och 1916 var bosatt på 867 Kelly Road i Portland för att året därefter ha adressen 789 Pettygrove i samma stad. Sedan försvinner hon ur de sökbaras krets.

Däremot finns det fylligare information om Astrid Lundström från Norrmalm i Piteå som år 1923 emigrerade till Seattle i staten Washington.

Samma år skickar hon ett kort till ”lilla Ingrid” på Ingrids-dagen den 9 oktober. Bakom kortet är antecknat ”faster Astrid” med adress 1911 Boren Ave, Seattle, Washington.

Lilla Ingrid, född 1919, var dotter till Astrids bror Karl Patrik Lundström.

Det var en 23-årig flicka som det året packade sin kappsäck i Piteå i hopp om att möta en bättre framtid. Det var goda tider i Amerika och efterfrågan på arbetskraft var stor.

Astrid, i likhet med Signe Lind, skrev sedan hon slagit sig ner på den nya kontinenten brev hem till släktingar och vänner. Berättade om sin tillvaro, varvat med ett och annat kort. Det handlade om både framgångar och bakslag, om slit och glädje och om livet och döden

Många var det som skrev hem för att berätta om det liv som mötte i Amerika. Värdefull information som sparades länge. Ibland kanske det kom dollar, som flerdubblades i svenska mynt. Ibland kom de utvandrade hem för att under någon månads vistelse besöka släkt och vänner.

Tyvärr har allt fler av de gamla fotografierna, i brist på information, kommit att slängas bort. Många av Amerikabreven är därför sedan länge borta och även flera av de kort som släktingar fick som minne.

Astrid Lundström och Signe Lind var ett par av de drygt en miljon svenskar som lämnade hemlandet för att slå sig ner i Amerika. Totalt var det närmare 40 miljoner personer som bröt upp från andra länder för att slå sig ner i det ”förlovade landet”.

Astrid Lundström, skomakardottern från Norrmalm i Piteå och med titeln apoteksbiträde åkte från Kristiania i Norge med fartyget Bergensfjord till Amerika dit hon anlände den 1 augusti 1923. Enligt passagerarlistan hade hon som slutmål uppgett ” vännen Arvid Öhlund, 1911 Boren Avenue, Seattle”.

Med ombord var också ­Ruben Öhlund, till yrket skräddare och bosatt i Piteå. Han blev senare blev hennes make. De återvände till Sverige för en tid, enligt uppgift för att gifta sig, och avreste sedan på nytt, för gott,1930 till Amerika med Drottningholm från Göteborg.

Astrid blev amerikansk medborgare 1947. Då var hon änka sedan sju år tillbaka, i ett barnlöst äktenskap.

I januari 1948 gifte hon sig på nytt med Elliot Pickrell i Seattle, som sedan tidigare hade två söner och två döttrar.

Av vad som gått att få fram var Astrid sysselsatt i draperibranschen fram till sin pensionering 1963.

Samma år flyttade makarna till Indianola i Seattle. ­Astrid avled i oktober 1972 i Bremerton Kitsap County i staten Washington.

På sin lediga tid var hon aktiv i Convenant church och Indianola church. Hon var också medlem i kvinnoklubben Viking, Svenska klubben i Seattle, Trädgårdsföreningen, Onsdagsklubben och ytter­ligare några organisationer.

Hennes andre make, Elliot Pickrell, avled 1994.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om