Attini överklagar chockhöj ningen

Från 5 000 kronor till 21 000 kronor i kontrollavgift. Det är en chockhöjning som Patrik Attini, vd för Piteå Stadshotell, inte accepterar. Nu överklagar Attini det han anser är en felbedömning av Piteå kommuns tjänstemän.

Piteå2007-02-14 00:00
Patrik Attini kan omöjligt förstå att verksamheten på stadshotellet beskrivs som en högriskverksamhet. Han anser att förhållandet är det motsatta. Egenkontrollen är väl uppbyggd och all verksamhet är anpassad till den nya lagstiftningen.

- Vi har aldrig haft några problem. Maten behandlas enligt alla regler och köksutrustningen är modern. Vi bedriver ingen högriskverksamhet, säger Patrik Attini och jämför med alla pizzerior där ingredienser som räkor ligger framme i öppna skålar.

Borde främja seriösa

- Jag vill bli bedömd som andra restauranger. En arbetsinsats på åtta timmar är mycket, men rimligt för de kommunala tjänstemännen, säger Patrik Attini.

Attini tycker snarare att avgiften för livsmedelskontrollen kunde sänkas. Det motiverar han med att Stadshotellet har en väl fungerande egenkontroll som kräver en stor arbetsinsats och därmed tidsbesparing för kommunens tjänstemän.

- Det är restauranger som strular och har problem som ska betala mer. De som inte jobbar aktivt med bland annat egenkontroll och hygien. Kontrollsystemet borde väl främja oss som bedriver seriös verksamhet, säger Patrik Attini.

Du tänker överklaga beslutet?

- Absolut! Jag kan inte acceptera den här höjningen. Vi har inte jämförts på ett korrekt sätt gentemot övriga liknande restaurangverksamheter i Piteå. Vi ska väl inte missgynnas bara för att huset är stort.

Grannen Valdinos ägare, Roger Isaksson, har i sammanhanget fått en betydligt mindre höjning. Från drygt 4 000 kronor till cirka 6 000 kronor. Något han accepterar, om än han tycker att det går åt enormt mycket tid till pappersexercis.

- Det är ju lika för alla, men nog får man ligga i. Det är också så att avgiften för livsmedelskontrollen bara är en av en mängd olika avgifter för tillsyner, tillstånd och så vidare. Kanske borde det finnas ett tak för hur mycket en livsmedelskontroll får kosta, säger Roger Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om