Attefallshusen blev en flopp

Attefallshusen blev ingen succé – snarare ett fiasko. Inte en enda förfrågan om att få bygga minivilla på tomten har kommit in till Piteå kommun.

Inte en enda förfrågan om att få bygga Attefallshus i form av minibostad på tomten har kommit in till Piteå kommun eller övriga kommuner i Norrbotten. (Arkivbild)

Inte en enda förfrågan om att få bygga Attefallshus i form av minibostad på tomten har kommit in till Piteå kommun eller övriga kommuner i Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2017-02-27 17:00

För tre år sedan presenterade den dåvarande regeringen sitt Attefallshusförslag. Lättnader i regelverket skulle ge villaägare möjlighet att utan bygglov bygga en 25 kvadratmeter stor minivilla på sin tomt. Avsikten var dels att förenkla byggandet för privatpersoner, dels att bidra till att minska bostadsbristen.

Villaägarnas riksförbund jublade. De såg framför sig hur upp till 200 000 nya bostadstillfällen kunde skapas med hjälp av Attefallshusen, och detta dessutom på relativt kort tid – framför allt i storstadsregionerna. Även dåvarande bostadsminister Stefan Attefall (KD) var förhoppningsfull när det begav sig.

– Jag tror att de här husen kommer att användas till många olika saker: studentbostäder, kontor, gäststugor, men också för turism och uthyrningsverksamhet, sa han.

Men så värst många bostäder har det inte blivit. Hem & hyras undersökning visar att endast 186 Attefallshus för bostadsändamål var aktuella i landets tjugo största kommuner förra året. Fler än hälften av kommunerna redovisade tio eller färre hus.

Och någon byggboom blev det definitivt inte i den norra landsändan heller. Fem bygganmälningar om bostadshus har lämnats in 2016 i Umeå och fem i Sundsvall. I Norrbotten är antalet noll.

Joakim Johansson, byggnadsinspektör vid Piteå kommun, medger att det inte riktigt fungerat som det var tänkt med Attefallshusen och säger att det är svårt att veta exakt varför.

– Behov av bostäder finns ju, men det kanske inte är ett attraktivt boende, det kan vara för litet. Lagändringen var väl i huvudsak tänkt för studenter, i universitetsstäder och områden i större städer som Stockholm exempelvis.

Däremot kommer det med jämna mellanrum in bygganmälningar om Attefallsbyggnader som ska fungera som förråd eller sovbodar.

– Men även tillbyggnader, vilket innebär att man får bygga ut bostaden med 15 kvadrat. Några bygganmälningar om takkupor har också kommit in.

Reformen innebar även att de tidigare reglerna för friggebodar behölls, det är alltså möjligt att både ha ett Attefallshus och en friggebod på tomten. Den som har en tomt med ett en- eller tvåbostadshus kan därför bebygga den med en eller flera friggebodar upp till sammanlagt 15 kvadratmeter, ett eller flera Attefallshus upp till sammanlagt 25 kvadrat och en tillbyggnad på upp till 15 kvadrat.

Vad är det som gäller?

Ett Attefallshus eller ett komplementhus som det också kallas är en byggnad om maximalt 25 m², som uppförs på egen tomt. Avståndet till tomtgräns måste vara minst 4,5 meter. Attefallshusen får användas till allt från inredd bostad, gäststuga, kontor till förråd och det står husägaren fritt att dra in el, vatten och avlopp. Det krävs inget bygglov men en bygganmälan från kommunen innan byggstart. Den nya byggnadstypen har uppkallats efter Stefan Attefall som var Sveriges bostadsminister mellan 2010 och 2014.

Källa: Portalen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om