Det handlar om riktlinjerna för budgetarbetet 2015–2017 som klubbades av kommunfullmäktige under måndagen.
– Det viktigaste är inte att vi når exakt 43 000 invånare, men att den positiva spriralen fortsätter, sa Peter Roslund (S), kommunalråd.
Tidigare sparkrav på 0,15 procent för alla nämnder upphör efter 2014. Tidigare beslut om generell kostnadsminskning för 2015 med - 6,3 miljoner genomförs inte heller.
För perioden 2015–2017 ges inga minskade ramar för nämnderna. Istället ska förbättrad konjunktur, gemensamt ansvar och arbete för ekonomisk effektivitet genom bland annat ökad samverkan möjlighet att klara resultatmålen.
– Det är tacksamt att vi inte har riktlinjer som innehåller besparingar, sa Brith Fäldt (V), gruppledare.
I år kommer troligen den sista utbetalningen av AFA-pengar och för 2015 är det i princip budgeterat ett nollresultat. Bland andra Elisabeth Berg (M), gruppledare, uttryckte oro för att resultatet blir för lågt.
– Jag delar din oro, men vi har ändå en stabil ekonomi i Piteå, vi har legat på plus länge och är skuldfria och har en bra likviditet, sa Roslund.
Kommunen ska även under de kommande tre åren arbeta för att möjliggöra utveckling både i stadsbygd och landsbygd.
Lyfte fram byaskolorna
Lage Hortlund (M) ville även få med bland riktlinjerna att "Landsbygden i Piteå ska utvecklas genom att byaskolorna i Hemmingsmark, Lillpite och Alterdalen behålls och att föräldrarnas och byarnas engagemang tas till vara". Något han inte fick gehör för.
Inte heller Elisabeth Berg (M) fick gehör för att det skulle läggas till att det inom varje kommunal förvaltning borde utredas minst ytterligare ett område för att se vilket eller vilka som kan konkurrensutsättas och ge möjlighet till alternativa driftsformer.
Johnny Åström (NS) fick inte heller med sin skrivning om att kommunen ska jobba för att erbjuda prisvärda boenden, särskilt i byarna. Ann-Louise Hagström (MP) ville få med ett tydligare klimat och miljömål bland de tre prioriterade målen, även det röstades ner.