Under tio månader tillkallade personalen på boendet ett vaktbolag. Kvinnan som besökte sin demente man ansågs störa så väl personalen i deras arbete som andra boende.
Kvinnan har känt sig kränkt av sin inskränkta rörelsefrihet när hon besökt sin man och när demensföreningen fick reda på saken anmäldes socialnämnden i Piteå till IVO (inspektionen för vård och omsorg).
Begärt redovisning
I sin anmälan pekade demensföreningen på "brist på anhörigstöd, utövande av maktposition samt kränkning av anhörig och vårdtagare".
En anmälan som socialnämnden har svarat på.
IVO riktar inte någon direkt kritik för att vaktbolaget anlitats eller för att anhörigstödet har varit dåligt. Däremot skriver IVO att "då vaktbolag tillkallats 23 gånger under en tiomånaders period torde det finnas risk att detta påverkar alla boende på en demensenhet".
Av den anledning har IVO begärt en redovisning av de uppföljningar socialnämnden gjort avseende begränsningar att vistas i allmänna utrymmen samt resultatet av dessa.
Ingen förändring
I svaret skriver socialnämnden att "Begränsningsåtgärden gäller ingen omsorgstagare på vård- och omsorgsboendet utan begränsningen gäller för besökare. Begränsningen syftar till att ge hyresgäster/omsorgstagare en trygg och lugn boendemiljö. Dagrum och övriga gemensamhetsutrymmen är inte att betrakta som allmänna utrymmen utan det är i första hand lokaler där hyresgästerna får sina individuella behov enligt SoL/LSS och HSL tillgodosedda".
Dessutom hävdas att verksamheten på boendet löpande har gjort uppföljningar gällande vidtagna begränsningsåtgärder.
När det gäller resultatet av uppföljningarna så konstateras att situationen för hyresgästerna på boendet inte har förändrats. Av den anledningen kvarstår tillsvidare begränsningsåtgärden för den anhöriga kvinnan i de allmänna utrymmena.