Arbetsplatsen ska skydda mot missbruk

MISSBRUK. Var tionde vuxen har ett osunt förhållande till alkohol och många av dem blir beroende. Hur man som arbetskamrat ingriper på ett tidigt stadium får Fastighetskontorets 400 anställda lära sig på en kurs om alkohol och droger i arbetslivet.

Piteå2007-03-08 00:00
Utbildningen anordnas av Alna, en organisation som utan vinstsyfte jobbar för drogfria arbetsplatser, och hålls i Nolia City Konferens. Fastighetskontorets personalstyrka på cirka 400 personer får lära sig hur man ser om någon medarbetare mår dåligt och därför riskerar att hamna i ett alkohol- eller narkotikaberoende.

- Vi tycker att det här är viktigt och det står i vår policy att vi ska utbilda de anställda. I måndags gick våra chefer och skyddsombud Alnas kurs och under veckan följer övrig personal, berättar Conny Granberg, arbetsmiljöhandläggare på Piteå kommuns Fastighetskontor.

Alna, som är en förkortning av alkohol, läkemedel, narkotika och arbetsmiljö, bildades 1961 av LO, TCO och SAF. Organisationen har en gedigen erfarenhet av arbetsmiljö och erbjuder alla arbetsplatser utbildningar som ökar kunskapen om alkohol och droger.

"Man ska bry sig"

- Vi jobbar förebyggande och lär inte ut hur man identifierar en alkoholist. I stället fokuserar vi på medarbetaransvar - att man ska bry sig om sina kollegor. Många ser alkohol och droger som en lösning på sina bekymmer. Det gäller att våga vara medmänniska, att prata med och inte om personer som verkar ha problem, säger utbildningsledare Lena Stiller.

Stiller har jobbat med alkohol- och narkotikafrågor i 26 år - 10 av dem som anställd på Alna. Hon tycker att man ska hålla ögonen öppna för beteendeförändringar som alltid kommer i samband med ett missbruk.

- Chefen har givetvis det yttersta ansvaret, men som kollega ser man nästan alltid förändringarna först. När vi pratar arbetsmiljö så pratar vi också om mjukvaran - alltså personalen. En arbetsplats ska vara en skyddsfaktor mot alkohol- och drogmissbruk, säger utbildningsledaren.

"Fastna i missbruk"

Enligt Alna så brukar fem miljoner svenskar olika mängder alkohol varje år och var tionde vuxen har ett osunt förhållande till drycken. 500 000 dricker dagligen och de flesta finns ute på olika arbetsplatser.

- Ni är omkring 400 anställda på Fastighetskontoret. Det innebär att cirka 40 personer ligger i riskzonen och några av dem kommer definitivt att fastna i ett missbruk, föreläser Stiller.

Även om alkohol är vanligare så förekommer även missbruk av droger och medicinska preparat på våra svenska arbetsplatser.

- Det brukar innebära samma beteendeförändringar. Enda skillnaden är att det går fortare utför med narkotika, säger Lena Stiller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om