Arbetsmiljöverket noga med reglerna
Det finns en oro i branschen att problemen med asbest ska öka, men saneringsföretagen i Norrbotten får beröm av Arbetsmiljöverket.- Vi har inte stött på några avarter på senare år, säger Linda Månsson på Arbetsmiljöverket i Luleå.
- Visst har vi ibland fått ställa krav, men det har aldrig varit så att vi behövt stoppa arbetet.
Ta tag i
Samtidigt talar branschen om ökade problem och dålig kunskap i takt med att miljonprogrammens fastighetsbestånd ska renoveras.
- Jag jobbar ju mot saneringsföretagen och kan inte uttala mig om hela byggbranschen. Det är troligt att de yngre inte känner till farorna med asbest på samma sätt. Det finns asbest på många fler ställen än de flesta vet. Så det är självfallet viktigt med information för att öka kunskapen och säkerheten, säger Linda Månsson.
Byggnads centralt varnar för att en del byggherrar använder sig av utländsk arbetskraft för asbestsanering och att jobben utförs under helger när ingen kan kontrollera hur arbetet genomförs.
- Det här är något som vi måste ta tag i. Annars riskerar vi en ökning av antalet cancerfall, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads förbundskontor.
Ser med oro
- Tyvärr finns risken att det förekommer svartsanering. Det är svårare att komma åt för oss, säger Linda Månsson.
Hans Tilly, ordförande för NBTF (Nordiska byggnads och träarbetarefederationen), anser att asbest fortfarande är ett stort problem och han ser med oro på utvecklingen.
- Medvetenheten om farorna måste bli bättre. Vi ser att många ungdomar saknar kunskap om den farliga asbesten, säger Hans Tilly.
Tilly fruktar att flera hundra byggnadsarbetare varje år kommer att drabbas i de nordiska länderna om inte asbestproblematiken tas på allvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!