Arbetsmiljön fortsatt dålig – vitet kvarstår

Stress, frustration och otillräcklighetskänslor har länge präglat arbetet på Mogården. Arbetsmiljöverket anser att kommunen inte gjort tillräckligt för att mota problemen, och nu hotar ett vite på 200 000 kronor.

PITEÅ2013-07-11 06:01

Det ursprungliga viteskravet var 400 000 kronor, men beloppet har jämkats eftersom kommunen anses ha uppfyllt tre av fyra krav.

Hållhaken är alltså punkt fyra, där Arbetsmiljöverket anser att kommunen har missat order. Mogårdens arbetsmiljö har inte undersökts tillräckligt noggrant, och därför har eventuella brister inte kommit fram i ljuset.

Granskas var för sig

Arbetsmiljöverkets uppföljande inspektion den 25 april ska ha bekräftat att bristerna inte åtgärdats fullt ut, därför hägrar ett viteskrav på 200 000 kronor. Frågan har nu övergått till förvaltningsrättens händer.

– Arbetsmiljöverket ville att varje enhet i huset skulle granskas var för sig, men PiteHälsan som gjorde undersökningen tyckte inte att någon enhet sticker ut på något sätt, säger Karin Olofsson, verksamhetsområdeschef för vård- och omsorgsboenden i Piteå.

”Behöver fler händer”

Tre av fyra åtgärder har alltså fått klartecken. Men Vivi-Ann Berglund, skyddsombud på Mogården, är fortfarande skeptisk. Utökad personalstyrka är enligt henne den faktor som kan lösa problemen.

– I mitt tycke har inte arbetsmiljön blivit särskilt bättre. Vi har blivit av med lite städ och sophämtning på morgonen, och när cheferna finns på plats sköter de vikarieanskaffningen. Men det vi behöver är fler händer och fötter, så är det bara, fastslår hon.

Förändringar på personalfronten står för dörren, men dessa behöver nödvändigtvis inte innebära en förstärkning av personalstyrkan.

Idag bemannas Mogården utifrån schablonen 0,8 anställda per vårdtagare. Från och med årsskiftet ska varje omsorgstagare genomgå en behovsbedömning, likt den som sker inom hemtjänsten.

– Detta innebär att bemanningen kommer ändras beroende på vilka som bor hos oss och vilka insatser som behövs, förklarar Karin Olofsson.

Kommer inte det innebära ytterligare otrygghet för personalen?

– Det är väl inte mer otryggt än i hemtjänsten, det kommer kräva mer flexibilitet. Det blir ju bättre för de gamla, de får den tid som de är beviljade.

Problemet kvarstår

Enligt Vivianne Berglund är personalen fortsatt handfallna när jäkten blir övermäktig:

– Jag skrev inte på åtgärdsplanen, därför att den var abstrakt och nämnde inget om stress. Vid hög arbetsbelastning skulle man vända sig till boendechefen eller mig som skyddsombud, men vad kan jag göra åt saken, frågar sig Vivi-Ann Berglund.

Nästa hållplats i konflikten på Mogården blir ett förmodat yttrande från Arbetsmiljöverket.

fakta Det här har hänt

I augusti 2012 genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på Mogården efter begäran från Kommunals huvudskyddsombud.

Arbetsmiljöverket konstaterade flera brister. Nattpersonal har förts över till dagsskift. Boende har fått trygghetslarm utan att man gjort någon riskbedömning, larmen ifråga skapar stress och psykiska påfrestningar hos personalen.

Personalen hade svårt att ta raster och hade kringuppgifter såsom städning. Riskfyllda arbeten som kräver två anställda hade utförts på egen hand.

Piteå kommun förelades då ett vite på 400 000 kronor om inte problemen åtgärdats innan den 1 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om