– Det brukar vara stora löneskillnader mellan kvinnor och män på orter där det finns en industri, där männen tjänar mycket pengar. Finns det då också en stor uppdelning mellan kvinnojobb och mansjobb, till exempel så att kvinnorna jobbar inom vården och skolan, då leder det till de här stora skillnaderna, säger Lena Abrahamsson.
Hon beskriver att löneskillnader förekommer på alla nivåer i samhället.
– Tittar vi på dem som har allra högst lön, där är skillnaderna jättestora mellan kvinnor och män. De som ligger någonstans i mitten har lite mindre skillnader och bland dem som tjänar allra minst är också skillnaderna minst, säger Lena Abrahamsson.
Men kommuner med extremt låg medellön är inte önskvärt, trots att löneskillnaderna är mindre i de kommunerna.
– Där finns det ofta inget universitet, ingen myndighet och ingen industri som driver upp lönerna. Det är givetvis ingenting vi önskar att alla ska ha låga löner, det behöver inte betyda att det är jämställt heller. Vi önskar att alla ska ha bra löner.
Universitet, myndigheter och industrier är faktorer som tenderar att dra upp snittlönen på en ort, men för att löneskillnaderna mellan könen ska upprätthållas måste det också finnas en könssegregering i arbetslivet. Att kvinnor har lägre lön än män med samma yrke och i samma ålder är bara en liten del i de stora inkomstskillnaderna. I Sverige tjänar kvinnor i genomsnitt 4,5 procent mindre än sina manliga kollegor.
– Den stora förklaringen är att de flesta kvinnorna jobbar i yrken där lönen är lägre. De har arbetsplatser där man förväntas jobba deltid och där man också är sjuk mer. Det finns inte tillräckligt många män inom de här yrkena, då hade fördelningen av inkomst varit jämnare, säger Lena Abrahamsson.
Hon berättar att generellt sett så har männen ökat sitt uttag av vab-dagar.
– Det är positivt, men när det gäller uttaget av föräldraledighet är det fortfarande kvinnorna som tar ut mest. Det som ställer till problem är när man snålar på föräldradagarna för att kunna vara hemma långa perioder. Då blir man beroende av sin partners inkomst. Grunden för varje enskild individ är att man ska kunna leva på sin egen inkomst, säger Lena Abrahamsson.
Hon beskriver det som en målsättning för hela samhället att arbetslivet ska vara familjevänligt.
– Vi ska värna om det välfärdssamhälle vi har. Men det är inte bara kvinnorna som ska nyttja föräldraledigheten, säger Lena Abrahamsson.