Videon är inte längre tillgänglig
– Under förutsättning att vi får pengar, har vi för avsikt att införa det. I första hand både över- och underdel och i andra hand överdel, säger Agnetha Eriksson (S) ordförande i socialnämnden.
Det handlar bland annat om personalen på vård- och omsorgsboenden, hemsjukvården och inom hemtjänsten som ska utrustas med kläder i en första etapp. I dag arbetar de i sina privata kläder och får endast ett klädbidrag på cirka 600 kronor, exklusive moms per år.
– Det är ur en smittskyddsaspekt som vi behöver arbetskläder, det handlar om de multiresistenta bakterierna som blir allt vanligare och i dag är det de svagaste, svårt sjuka som också vårdas på våra vård- och omsorgsboenden, säger Agnetha Eriksson.
Även från personalen har det funnits önskemål om arbetskläder. Även i arbetet med att förhindra smittspridning är arbetskläder en viktig faktor.
– Men det är samtidigt bara en del. Det allra viktigaste är att man inte har ringar och klocka på sig eller långa naglar, sedan är det också noga med handhygienen, säger Eriksson.
De kläder som antagligen kommer att leasas av Piteå kommun får korta ärmar och ska kunna tvättas i 60 grader.
Kämpade hårt
En schablonberäkning visar att det skulle kosta cirka 2,9 miljoner att införa arbetskläder, både över- och underdelar i den första etappen.
– Men det vet vi inte förrän vi gå ut på upphandling, då blir det ett leasingavtal, säger Agnetha Eriksson.
I Älvsbyns kommun kämpade vård- och omsorgspersonalen hårt för att få arbetskläder, något som till sist infördes under 2013. Även i Luleå leasar kommunen kläder till sin personal.
– I dag är det inte tvingande med arbetskläder, men många kommuner går den här vägen, säger Agnetha Eriksson.
Om satsningen på arbetskläder får tummen upp i budgetberedningen som startar i slutet av augusti kan det bli verklighet redan under nästa år.
När det gäller arbetskläder på stöd- och omsorgsboendena är det något som ska utredas vidare.