Köket är den plats i hemmet där flest bränder sker, och det är oftast vid spisen det startar (46 procent). Idag använder vi också mycket oftare olja istället för smör när vi steker, vilket ytterligare bidrar till ett snabbt brandförlopp. Smör och margarin börjar först lukta och ryka, medan olja ”exploderar” direkt och ger stora lågor.
Lite stressade
En annan vanlig brandorsak är att använda spisen som avlastningsyta. Råkar någon sedan komma åt spisvredet kan de kvarglömda sakerna ta eld.
– Vi är lite stressade så här års och i köket pågår många aktiviteter samtidigt, vi lagar mat och pratar i mobilen, tittar i datorn, lyssnar på radio och läser läxor. Då är det lätt hänt att vi inte har full koll på det som står på spisen. I vissa situationer använder vi också spisen som avlastningsyta för att lägga exempelvis tidningar eller ställa brödkorgen på. Sedan kommer någon åt spisvredet utan att ta bort det som står ovanpå och så startar branden, säger Ulrica Boman, skadechef på Länsförsäkringar Norrbotten.
Knappt en fjärdedel av bränderna orsakas av levande ljus enligt Länsförsäkringars skadestatistik.
Flest bränder
– Nu i adventstider ökar risken väsentligt för bränder i våra bostäder på grund av alla levande och elektriska ljus men även på grund av bak och matlagning, säger Ulrica Boman.
December är vanligen den månad då det inträffar flest bostadsbränder. Under 2012 inträffade 73 ljusbränder i december av totalt 173 enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.