Användning av olja vid matlagning ökar risken för brand

Spisen är en vanlig plats där bränderna startar visar statistik från Länsförsäkringar. En vanlig orsak är att vi använder olja allt oftare när vi lagar mat. Oljan bidrar till ett snabbt brandförlopp jämfört med smör och margarin.

PITEÅ2013-12-07 06:01

Köket är den plats i hemmet där flest bränder sker, och det är oftast vid spisen det startar (46 procent). Idag använder vi också mycket oftare olja istället för smör när vi steker, vilket ytterligare bidrar till ett snabbt brandförlopp. Smör och margarin börjar först lukta och ryka, medan olja ”exploderar” direkt och ger stora lågor.

Lite stressade

En annan vanlig brandorsak är att använda spisen som avlastningsyta. Råkar någon sedan komma åt spisvredet kan de kvarglömda sakerna ta eld.

– Vi är lite stressade så här års och i köket pågår många aktiviteter samtidigt, vi lagar mat och pratar i mobilen, tittar i datorn, lyssnar på radio och läser läxor. Då är det lätt hänt att vi inte har full koll på det som står på spisen. I vissa situationer använder vi också spisen som avlastningsyta för att lägga exempelvis tidningar eller ställa brödkorgen på. Sedan kommer någon åt spisvredet utan att ta bort det som står ovanpå och så startar branden, säger Ulrica Boman, skadechef på Länsförsäkringar Norrbotten.

Knappt en fjärdedel av bränderna orsakas av levande ljus enligt Länsförsäkringars skadestatistik.

Flest bränder

– Nu i adventstider ökar risken väsentligt för bränder i våra bostäder på grund av alla levande och elektriska ljus men även på grund av bak och matlagning, säger Ulrica Boman.

December är vanligen den månad då det inträffar flest bostadsbränder. Under 2012 inträffade 73 ljusbränder i december av totalt 173 enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

FAKTA De fem vanligaste brandorsakerna i bostäder FAKTA Viktiga råd för att undvika bränder

Andel brandskador anmälda till Länsförsäkringar de senaste fem åren.

Matfett/Spisrelaterat 24 procent

Spis 22 procent

Levande ljus 23 procent

Vitvaror utom spis 16 procent

Okänd orsak i kök 15 procent

Uppstår en olje-/smörbrand på spisen kväv elden med en brandfilt, använd aldrig vatten.

Kontrollera alltid en extra gång att du stängt av spisen och att du inte lämnar kvar något ovanpå spisen.

Den som tänder ljusen bör också ansvara för att de släcks.

Använd bara ljusstakar av obrännbart material och se till att ljusen står stadigt.

Ställ inte ljusen för nära gardiner.

Stäng av den elektriska adventsljusstaken med strömbrytare eller genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva ur ett av ljusen.

Brandvarnare räddar liv, ha gärna flera uppsatta och utspridda på samtliga våningsplan framför allt i sovrum där det också finns tv-apparater, datorer och telefonladdare.

En brandsläckare och en brandfilt på plats kan göra skillnad mellan övertändning och en begränsad brand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om