För en vecka sedan stod det klart att ljudteknikutbildningen vid Musikhögskolan i Piteå ska avvecklas. Samma dag bestämdes att även den tvärkonstnärliga kandidatutbildningen i scenproduktion ska plockas bort.
Men det var först i fredags som studenterna informerades om beslutet, som tas emot med stor besvikelse.
– Vi känner oss otroligt arga och hjälplösa i det här, säger Tuva Dahlgren som går andra året på utbildningen.
Tuva och hennes studiekamrater känner sig förbisedda, berättar hon. Att utbildningen över huvud taget var hotad fick de veta först efter en debatt i riksdagen.
– Frågan togs upp i Plenisalen. Då räknades vår utbildning upp som en som redan var nedlagd, och jag blev jättefundersam för det stämde ju inte. Jag hörde av mig till flera olika personer och frågade vad som händer men fick enbart svar från en i styrelsen för Piteå studentsektion. Han berättade att det fanns ett förslag om att lägga ner min linje, säger Tuva.
Förra året hade utbildningen ett nollintag och i dag finns därmed bara Tuvas årskull med fem studenter på programmet. De var fler i starten, men några har valt att hoppa av.
– Från början var linjen inte så som den marknadsfördes och vi har fått kämpa för att få den undervisning som vi har rätt till. Flera har inte orkat fortsätta, säger Tuva och berättar att hon på eget bevåg tagit kurser på sidan av för att tillgodose sig alla kunskaper hon behöver.
Även om det är en liten utbildning som försvinner och inte många som direkt påverkas av beslutet, så menar Tuva att det påverkar hela skolan.
– Jag känner att LTU ljugit för oss när de säger att Musikhögskolan inte är hotad. Vi har sagt från början att många linjer inte klarar sig utan ljudteknik. Och om man ska utreda en flytt av hela skolan till Luleå så är ju platsen Musikhögskolan hotad.
Tuva får gå klart sin utbildning och vill gärna ta sin kandidat, men funderar på om det är värt studielånen.
– Jag flyttade 14 timmar från mitt barndomshem och kom upp hit till Piteå med en dröm och en vision. Men så möts man av konstanta motgångar i sina studier och till slut försvinner drömmen. Man känner sig bara besviken och ledsen, säger Tuva och tillägger:
– Vi har haft några riktigt fina lärare på vår linje som har kämpat hårt för den och som antagligen är lika ledsna som oss studenter nu.
LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn säger att hon fattade beslutet om att avveckla utbildningen förra måndagen och menar att alla instanser vad hon vet har varit överens om saken.
– Är det inga stora diskussioner så känner jag inte till frågan förrän den kommer till mitt bord. Vad jag förstår har det inte varit några oenigheter i att den bör läggas ner, säger hon.
Bergvall-Kåreborn förklarar att universitetet hela tiden ser över sina utbildningar och vilka förändringar som kan behöva göras.
– Vi har haft väldigt svårt att rekrytera till den här utbildningen och har därför bara en årskurs med studenter. 2023 började nio studenter utbildningen och 2024 hade vi fem aktiva studenter kvar. Det blir en ekonomisk fråga, men också en fråga om hur liten en klass kan vara för att studenterna ska ha en bra studietid.
Det har varit många förändringar på Musikhögskolan senaste åren. Jag tror att känslan hos många är: Vad blir det kvar?
– Jag förstår precis hur de tänker och har full förståelse för den frågan. Det är en anledning till att jag gett några av mina prefekter ett generellt uppdrag att se över vilken ny typ av konstnärlig verksamhet vi skulle kunna ha. Kan vi expandera det vi har och samtidigt skapa något nytt? Nu håller vi exempelvis på att titta på om man kan göra om musikkandidatutbildningen till fem kandidater. Vi lägger ner saker, men vi skapar också nytt, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Musikhögskolans avdelningschef Sture Kuusisalo lyfter även han att man utreder hur den konstnärliga verksamheten kan utvecklas.
– Det är absolut jättetråkigt att en utbildning avvecklas, men det finns många nya saker man kan göra framöver. På samma sätt som det startade från en liten skola så går det också nu att utveckla. Det finns flera idéer. Jag är inte orolig på det sättet, säger han.
Kuusisalo fick beslutet på torsdagskvällen och utskicket gjordes därför till studenterna på fredagen. Att de inte känt sig informerade om vad som varit på gång förvånar honom.
– Jag utgår ifrån att studenterna innan beslutet fått information från sina lärare och utbildningsledare. Det gjordes ju också ett nollintag förra året och det brukar hinta om att utbildningen kan komma att läggas ner, säger han.
Vad gäller den kritik studenterna fört fram om hur scenproduktionsutbildningen fungerat berättar Kuusisalo att skolan haft stora utmaningar med att hitta rätt kompetenser till programmet och att det fanns flera lösa trådar när utbildningen startade.
– Vi hade inte ett färdigt paket med kompetens. Vi trodde att vi skulle ha det på plats, men sen öppnar man garderoben och så står inte dammsugaren där, säger Kuusisalo och förklarar att kompetensförsörjningen är en del i varför det är svårt att ha utbildningen kvar.
– Det skulle jag säga. Vi har inte byggklossarna som krävs för att utbildningen ska rulla på smärtfritt.