Norrbottens läns landsting är ett av de ledande i landet när det gäller antalet diplomerade tobaksavvänjare, i dag finns totalt cirka 80 stycken utspridda på länets hälsocentraler.
På hälsocentralen i Piteå jobbar Annette Nilsson och Kenneth Harnesk som bland annat tobaksavvänjare och är specialistutbildade för att kunna hjälpa dem som vill sluta röka eller snusa.
Behandlingen inleds alltid med ett samtal där man tillsammans med patienten går igenom hur tobaksvanorna ser ut.
Utifrån det första samtalet planeras sedan den fortsatta behandlingen som ofta pågår under ett år.
På träffarna, eller via telefon diskuteras förberedelser inför tobaksstoppet, abstinensbesvär, nikotinläkemedel, mat, motion och stress. Receptbelagda läkemedel kan också skrivas ut om behov finns.
– Allt är väldigt individuellt. Vi utgår mycket från vad patienten vill och lotsar dem sedan igenom djungeln av nikotinhjälpmedel, säger Annette Nilsson som bedömer att det viktigare är att man själv är motiverad till att sluta röka/snusa.
De allra flesta söker på grund av hälsoskäl.
– Man har ingen ork längre, orkar inte gå i trappor, hostar hela tiden och har slem i halsen.
En femtedel lyckas
Genom spirometri kan man undersöka hur lungkapaciteten ser ut. Annette Nilsson besitter också en mängd faktakunskaper kring snusning och rökning, som att en cigarett innehåller 7 000 gifter, bland annat arsenik som lagras i levern.
Den som slutar röka har dock stora vinster att göra. Redan efter 48 timmar känner man lukt och smak bättre, efter två till tolv veckor cirkulerar blodet lättare och lungorna fungerar bättre. Efter ett rökstopp på fem år har risken för att få lungcancer halverats.
Ungefär 20 procent av dem som försöker sluta röka med hjälp av Piteå hälsocentral lyckas:
– Det är vi nöjda med! säger Annette Nilsson.