Anne sitter fast i skuldfällan
När Anne var arton flyttade hon ihop med en man och blev gravid. Men paret hade inte delad ekonomi och kunde inte prata om viktiga saker, som att hon handlade mat på krita medan han levde gott på sin egen lön. Snart gjordes även klädinköpen på kredit. I dag är Anne 40 år och sitter fortfarande fast i skuldfällan.
När breven från Kronofogden började trilla in var Annes lösning att ta ett banklån, något som var betydligt lättare som skuldsatt på den tiden. Så mycket till lösning var det inte.
- Hamnar man i den onda cirkeln är det svårt att ta sig ur.
Fick det mesta hon ville ha
Med tiden växte skulden och saldot hos fogden är för tillfället runt 700 000 kronor, varav en del är inkasso- och kronofogdeavgifter. De månader hon inte har haft någon utmätning av sin lön är få.
- Vi måste lära våra barn om pengars värde, tycker Anne och berättar om hur hon själv fick det mesta hon ville ha som liten.
Organisation för skuldsatta
Själv har hon två barn som nästan är vuxna i dag och är ledsen för att de har fått lida. Semestrar och spontana restaurangbesök har det inte varit tal om. "Den som är satt i skuld är icke fri" sägs det och Anne kan bara hålla med.
- Har du betalningsanmärkningar är det så mycket du inte kan göra. Jag kan inte stå på mitt hyreskontrakt, få ett telefonabonnemang eller hyra en bil. Men det underlättar att bo på en ort där alla känner alla.
För två år sedan kom Anne i kontakt med en organisation för skuldsatta. En kontaktperson uppmanade henne att samla alla räkningar och skicka till honom. Han sammanställde och tipsade om skuldsanering.
- Det finns hjälp att få, konstaterar Anne.
Hon har fått höra att hennes ansökan om skuldsanering med säkerhet kommer att beviljas. Nu hoppas hon bara att det nya lagförslaget om kortare saneringstid först ska gå igenom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!