Anhöriga slår larm när äldreomsorgen sparar

Ökad medicinering, större risk för olyckor och mer förvaring än god omvårdnad. Anhöriga till äldre på Munkberga demensboende är djupt oroade för vad kommunens planerade neddragningar kan få för effekter.

"Naturligtvis är vi oroade," säger Kenneth Björklund som inte kan förstå hur kommunen kan vilja spara på en redan slimmad verksamhet.

"Naturligtvis är vi oroade," säger Kenneth Björklund som inte kan förstå hur kommunen kan vilja spara på en redan slimmad verksamhet.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2009-12-14 06:00
PT har redan tidigare berättar om undersköterskorna på kommunens äldreboenden som protesterat mot kommunens planer på att spara 7,4 miljoner på äldreomsorgen.
- Och när undersköterskor slår näven i bordet och säger: "Nu får det vara nog," så förstår man att det gått långt. Men det här handlar inte bara om hur kommunen agerat som arbetsgivare utan också om varför undersköterskorna faktiskt protesterade från början, säger Ann-Sofie Boman, vars pappa Stig Boman bor på Munkberga demensboende.
De anhöriga vill åter lägga fokus på hur pressad situationen faktiskt är på kommunens äldreboenden. Vid den senaste anhörigträffen på Munkberga fick de veta att fyra halvtidstjänster - en från varje avdelning ska bort på dagtid från boendet som har 40 platser.
- De ansvariga på mötet sa rakt ut: "Det här kommer vi inte att fixa", att ökad medicinering skulle bli en av effekterna när man drar ner på personalen, säger Leif Markström.
- Naturligtvis är vi väldigt oroade, man tänker: "Är det här ett första steg", att plocka bort totalt två heltidstjänster, vad kommer att hända sedan? undrar Kenneth Björklund.
"Springer och springer"
De anhöriga menar att personalen är "fantastisk" och "gör så gott de kan", men att de redan i dag har svårt att hinna med. Efter att en kvinna rymde från boendet för några veckor sedan låses huvudporten ännu tidigare. Personalen har svårt att hinna med sådant som att sitta ner en stund med någon av de boende och läsa en tidning.
På natten jobbar bara två anställda och ska då serva de fyra avdelningarna fördelade på två våningsplan.
- Dom springer och dom springer, jag ser dom aldrig gå, säger Bengt Nyberg, som bor på Munkberga och för de boendes talan.
Dementa personer är oftast oroliga och många vandrar runt på nätterna. Med ökad medicinering så blir de mer "svajiga" och risken för fallolyckor blir större.
Kan öka oron
De anhöriga menar att det är svårt att inte koppla ihop det faktum att Piteå kommun ska spara in på äldreomsorgen och säga upp kompetent personal - samtidigt som volontärer ska in i verksamheten och jobba gratis. Personalen, som sökt sig till yrket för att få jobba med människor, får göra slitgörat medan volontärerna "plockar russinen ur kakan".
- Sedan är det svårt att gå in och jobba om man inte har kunskap om demens och hur en dement person fungerar. Det blir stor risk att volontärerna bara ökar de boendes oro istället för att förgylla deras vardag, säger Anitha Thelin.
- Utöver en vård av väldigt god kvalitet skulle man kanske kunna plussa på volontärer också, men jag ställer mig tveksam till om det överhuvudtaget skulle fungera på ett demensboende, säger Ann-Sofie Boman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om