Efter denna tvåveckorsperiod får även utländska jägare delta i jakten, men de får inte jaga på egen hand utan måste anlita lokala jaktguider
Drabbar turistföretagare
Beslutet har slagit hårt mot de norrbottniska turistföretag som erbjuder utländska jägare transport, logi, mat och guidning.- 75-80 procent av intäkterna har försvunnit, säger Rolf Sundberg, som äger Heli AB i Arjeplog och arrenderar Miekak jakt- och fiskecamp.
Det är de norska småviltsjägarna som står för det stora intäktsbortfallet.
- Det har inte kommit in några nya bokningar och de som beställt i förväg har avbokat. De säger att de hade kunnat acceptera senareläggningen av jaktstarten, men någon guide eller medföljare vill de inte ha. De har ju jagat i flera år och klarar sig alldeles utmärkt i den svenska fjällvärlden, säger Rolf Sundberg, och tillägger:
- Om jägare missköter sig ska de naturligtvis straffas. Men det här beslutet drabbar ju alla norska jägare, och även oss turistföretagare.
Handelshinder
Ett norrbottniskt turistföretag har skrivit till Kommerskollegium, den statliga myndighet som bevakar handelshinder och den fria rörligheten på EU:s inre marknad, och klagat över länsstyrelsens beslut.Kommerskollegium har gjort en utredning och kritiserar nu beslutet att ändra reglerna för småviltjakten. Myndigheten anser att beslutet kan strida mot EG-rätten och den fria rörligheten för varor och tjänster och har nu begärt in ett yttrande från länsstyrelsen.
Jan Olov Westerberg, chef för länsstyrelsens miljöavdelning, tror dock inte att Kommerskollegiums utredning kommer att påverka beslutet om årets ripjakt.
- Vi har fattat vårt beslut med stöd i gällande svensk lagstiftning och de regelverk som finns för småviltjakten. I nuläget kan vi inte bedöma om de svenska lagarna står i strid med EG-rätten, men om så är fallet måste regering och riksdag först ändra de nationella regelverken innan vårt beslut kan ändras, säger han.
- Rätten att jaga ovanför odlingsgränsen tillkom för att de svenskar som vill jaga och fiska i fjällområdet ska kunna göra det. Att företag därigenom fick möjlighet att bygga upp en turistverksamhet är en positiv sidoeffekt, men det måste ske inom ramen för regelverket.
Jan Olov Westerberg konstaterar också att det på statlig mark i Norge är betydligt svårare för icke norrmän att jaga än vad det är för norska medborgare.
- Vi ser fram mot en motsvarande granskning av andra länders regelverk så att vi har en enhetlighet inom hela EES-området.