Ändrade regler för minnesgåvor

Begravningsbyråer kan inte längre förmedla minnesgåvor. Nu måste givaren själv ombesörja betalningen till exempelvis Barncancerfonden.

Möjligt. Kenneth Texvall, Piteå begravningsbyrå, betonar att minnesgåvor fortfarande är möjligt, men att givaren numera själv måste ta ansvar för betalningen av kontantgåvan till fonden.

Möjligt. Kenneth Texvall, Piteå begravningsbyrå, betonar att minnesgåvor fortfarande är möjligt, men att givaren numera själv måste ta ansvar för betalningen av kontantgåvan till fonden.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-03-25 20:30

I samband med begravningar har det länge varit vanligt att vänner/anhöriga till den avlidne sätter in en summa pengar till olika ideela organisationer och fonder. Gåvotelegramen läses sedan upp vid minnesstunden. Det bör påpekas att den möjlighet givetvis finns kvar, men det är inte längre säkert att begravningsbyrån kan ombesörja den tjänsten.

Orsaken till detta är i grunden EU-direktiv som kom redan 2010 med tillägg inför 2016. Lagen (2010:751) om betaltjänster tillkom inte med sikte på just begravningsbyråer utan gäller alla företag som sysslar med betalningsförmedling och penningöverföring.

Finansinspektionen är tillsynsmyndighet och syftet med lagstiftningen är bland annat att konsumenterna ska få tillgång till säkrare, effektivare och mindre kostsamma betalningssystem samt att motverka ekonomisk brottslighet, till exempel penningtvätt.

– Ja, men lagstiftningen tar inte sikte på just begravningsbyråer, säger Lars Malmström, chef för Finansinspektionens konsumentkontakt.

Men om lagen funnits sedan 2010, varför har det dröjt så länge för begravningsbyråerna att ändra sina rutiner?

– Jag antar att alla branschorganisationer har gått ut med instruktioner och tips till sina medlemsföretag. Det handlar väl bland annat om att hitta nya system.

Har det funnits misstankar mot begravningsväsendet?

– Nej, det har det inte gjort, säger Lars Malmström.

Kenneth Texvall, Piteå begravningsbyrå, har tvingats byta fondsystem och förändra rutinerna.

– Jag tycker att det fungerar bra. Tidigare hanterade jag cirka 4 000 gåvotelegram per år, men nu måste givaren själv betala till den fond hen vill stödja.

Tidigare tog Piteå begravningsbyrå 50 kronor i administration för ett gåvotelegram. Givaren betalade gåvobeloppet till begravningsbyrån som sedan skickade beloppet vidare till respektive fond.

– Vi sammanställde månadsvis och det var ett säkert system för mottagarna. Nu ska givaren själv ombesörja betalningen, men det finns ingen koll på att vederbörande verkligen betalar, säger Kenneth Texvall.

Istället för minnesgåva står det numera minnesblad på de telegram som byrån ombesörjer och avgiften är fortfarande 50 kronor.

– Det är viktigt att betona att den här möjligheten och tjänsten finns kvar, men att givaren numera är den aktiva betalaren, säger Kenneth Texvall.

Kontanta minnesgåvor

En begravningsbyrå kan ha tillstånd för att hantera kontantöverföring, men det är förenat med stora kostnader.

Om tillstånd saknas är det enklast att givaren själv sätter in sin gåva på fondens eller organisationens konto.

När kontanter lämnas direkt till begravningsbyrån för vidare insättning på en fond eller liknande, kan denna hantering eventuellt omfattas av Lagen (2010:751) om betaltjänster.

Om en begravningsbyrå samlar ihop pengar och skickar dessa vidare fungerar byrån som en betalningsförmedlare av en penningöverföring och kan då omfattas av lagen.

Det finns vissa undantag, så om betalningsförmedlingen är tillståndspliktig eller ej måste prövas från fall till fall.

KÄLLA: Finansinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om