Anabola kan öka äldres livslust

Säg anabola stereoider och rubrikerna blir svarta, men Anders Eriksson, Piteå, betonar att det är testosteron i små doser som han vill använda i en studie för äldre män.– Vi tror att det har effekt och är värt att prova.

Nyttan av att tillföra testosteron är omstridd, men Anders Eriksson har också stöd från delar av forskarvärlden. I nuläget saknas det systematiska studier, något som Eriksson hoppas kunna ändra på.

Nyttan av att tillföra testosteron är omstridd, men Anders Eriksson har också stöd från delar av forskarvärlden. I nuläget saknas det systematiska studier, något som Eriksson hoppas kunna ändra på.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ2015-07-26 05:00

Det var i vintras som Anders Eriksson, lektor i anatomi vid Luleå tekniska universitet, gjorde offentlighet av idén. Gensvaret i media blev stort, men han mötte också motstånd från andra forskare.

Eriksson, som har forskat om anabola stereoider och muskelcellernas uppbyggnad, har på intet sätt gett upp hoppet om en studie och kommer framöver att ansöka om att få göra en läkemedelsprövning. Men först måste han själv bli frisk.

– Det är höfterna som tagit stryk av min karriär som styrkelyftare, men så fort jag blivit opererad och förhoppningsvis återställd så ska jag ta tag i det här projektet.

Positiva effekter

Du tror att det finns positiva effekter?

– Ja, det gör jag. Men det här med anabola stereoider är lite tabu. Självklart finns det biverkningar, liksom det finns i andra preparat, men det finns indikationer på att man slipper biverkningar vid låga doser, säger Anders Eriksson.

– I kombination med träning ser vi bara positiva effekter. Muskelmassan och rörligheten förbättras liksom livslusten. Vi tror också att antalet fallolyckor bland äldre skulle minska. Något som i sig innebär stora samhällsvinster.

Vill testa

Anders Eriksson har samarbetet med tidigare långdistanslöparen Christer Malm, som numera är docent i idrottsfysiologi i Umeå, och med Yelverton Tegner, läkare och professor i hälsovetenskap.

– Vi vill prova det här systematiskt i en vetenskaplig studie där en grupp får testosteron och en grupp sockerpiller. Det finns försök i USA som visat positiva resultat, men det är väldigt restriktivt i Sverige och ett kraftigt motstånd så fort det talas om anabola stereoider.

En av dem som offentligt kritiserat Erikssons idé är Anders Rane, professor i klinisk farmakologi på Karolinska institutet. Han har tidigare sagt att "utsikterna att utveckla det till något kliniskt användbart är små".

Bevisa fördelar

Andra forskare som Stefan Arver, docent vid Karolinska, är mer positiva. Arver har bland annat skrivit en avhandling med rubriken "Testosteronbrist hos män" som inleds med följande mening:

"Testosteron är ett nyckelhormon genom hela mannens liv. Från utvecklingen till pojke under fostertiden till danande och bibehållande av manliga karakteristika under adolescens och vuxenliv".

– Han har uttryckt att det borde vara möjligt att få göra den studie som vi vill. Vår förhoppning är att bevisa fördelar med det här. Det är ingen som gjort systematiska tester, säger Anders Eriksson.

Forskning behövs

Så här skriver Charlotte Höybye, specialist i intern medicin och endokrinologi, överläkare och docent på Karolinska universitetssjukhuset på netdoktor.se:

"Hos en del män sjunker testosteronhalten med åldern, men huruvida förändringar i kroppssammansättning och sexualitet är åldersberoende eller orsakat av ett lägre testosteron är inte fullständigt klarlagt. Mera forskning är alltså nödvändig innan det går att säga säkert om fördelarna vid testosteronbehandling överväger nackdelarna i denna åldersgrupp".

Med andra ord, något som ger stöd åt Anders Erikssons åsikt att det finns behov av forskning.

FAKTA Testosteron

Testosteron är ett könshormon som reglerar många funktioner i kroppen och har betydelse för hälsa och välbefinnande hos både män och kvinnor. Testosteron utsöndras i testiklarna hos män, i äggstockarna och moderkakan hos kvinnor och i binjurebarken hos bägge könen.

Testosteron har både anabola och androgena egenskaper.Till de anabola egenskaperna hör tillväxt av muskelmassa och styrka och stimulering av längdtillväxt och mognad av benstommen hos unga människor. Till de androgena effekterna hör utveckling av manliga könsorgan, djupare röst (vilket sker hos bägge könen under puberteten), skäggväxt.

Testosteron påverkar också sexuella funktioner (könsdrift och erektion), hjärnaktivitet (kognitiv funktion), och bildning av röda blodkroppar.

Testosteronbehandling inom sjukvården ges vid låg- eller ingen produktion av testosteron, vid osteoporos (benskörhet) samt vid könsbyte av kvinna-till-man transsexuella personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om