Egentligen är Alterå(tidigare Jonsson) energiteknisk ingenjör utbildad på Chalmers i Göteborg, men vid ett frukostmöte i Vardagsrummet i gamla Bryggeriet på fredagen upplyste han att det har inte blivit så mycket av den yrkesutövningen.
Det har blivit mer politiska uppdrag, som CUF ordförande i Sverige och statssekreterare hos tidigare näringsministern Maud Olofsson (c) med specialitét energifrågor. Han har också varit samordnare vid regeringskansliet under regeringen Bildt med uppdrag att få de olika partierna att samarbeta i viktiga frågor. Han säger att lyckades rätt ofta att nå enighet. Ola Alterå var också den som i praktiken skrev energiöverenskommelsen mellan socialdemokraterna och centerpartiet.
Ljus i decembermörkret
I Vardagrummet bjöd han de besökare som letat sig dit i decembermörket på en resa där han försökte bringa ljus i hur inte bara Sverige utan världen ska lösa sina energiproblem. När han var ung eldade Assi Kraftliner med olja, idag är energisystemen ersatta med produktion av egen el.
– Vi har gått från oljeberoende till mera hållbara och smarta energilösningar och under tiden jag arbetade med energifrågor i regeringen fick jag bekräftelse på att Sverige är världsledande inom många områden. Vi är riktigt bra på att koppla ihop olika system, sade Alterå, som berättade att han var med om att förhandla fram hundratals miljoner kronor till energiomställningar. Han var också med och skrev tillståndet för vindkraftsparken i Markbygden.
Vindkraften kommer
En park som just nu ligger i malpåse i väntan på bättre elpriser, men Ola Alterå tror på en fortsättning.
– Det har alltid varit dippar vad gäller energipriserna. De kommer att gå upp igen eftersom vi vet att när elpriset sjunker, går priset på elcertifikaten upp och det kommer att hända igen, sade Alterå. Sverige har bestämt att 2020 ska 25 Twh vara förnybar energi och vi kommer att nå den volymen ,sade Alterå.
Han är tveksam till statliga garantier med fasta elpriser.
I Tyskland subventioneras vindkraftsbolagen där de har en garantisumma med fast elpris vilket gör att aktörerna vet vilka intäkter som kommer för att kunna göra investeringarna. Det säger Ola Alterå, kan vara en bra lösning för bolagen, men inte för konsumenterna.
– Tyskarna har tio gånger högre elpriser än vad vi har i Sverige. Det är de tyska konsumenterna som får betala de dyra elnotorna, sade Ola Alterå.