Det blev mycket prat. Egon och Kuno Andersson från Bergnäs i Västerbotten hade mycket att berätta om Dellik. Kunos pappa hade ju arbetat på stället och timrat upp ett hus. Egon och Kuno har jobbat för ledens tillkomst på Västerbottenssidan.
På Norrbottenssidan har Alrik Holmgren och Laisvalls skoterförening gjort hästjobbet. Och när Eva Quist från Laisvallby invigde leden så framhöll hon eldsjälarna.
- Det är tack vare sådana som leden kommit till, sa hon.
- Då har vi stora chanser att få behålla den fria skoterkörningen.
När hon kom fram till själva bandklippningen så blev det även dop. Hon döpte leden till Alriksleden och det lockade fram publikens gillande.
Egentligen var det en ren tillfällighet som Alrik Holmgren tog på sig uppdraget att jobba fram en skoterled. Han besökte ett möte i Laisvall där man skulle tala om framtiden. Ett förslag om en skoterled mellan Laisvall och Sorsele kastades fram.
- Jag sa att jag tyckte att det lät bra. Jag ville ju ha en skoterled i nedre Laisdalen, berättar Alrik.
Mötesordförande Inger Lundström undrade om inte kunde ta på sig uppdraget att utveckla förslaget. Och det blev ja och det var resultatet som invigdes i lördags.
Alriksleden, mellan Laisvall och Sorseles skidfjäll Nalovardo, mäter cirka sex mil. Leden förbinder länen och ledsystemen, både mot Arjeplogsfjällen och mot Umeå. Den bildar också en triangel, eller rättare sagt en fyrkant Laisvall-Sorsele-Ammarnäs-Adolfström och blir för skoterentusiaster en rejäl dagsrunda på 18 mil.
Ansvarsfrågan, det vill säga vem som ska sköta leden är inte klart. Karl-Lennart Lundmark, ordförande i Laisvalls skoterförening tror att det kan bli Laisvallsföreningen som tar på sig ansvaret till länsgränsen.
Leden är dock smal och mellan Delliknäs och Dellikälven är hastigheten nedsatt till 20 kilometer i timmen. Det är brant och kurvigt. Anledningen är bland annat att tillståndet för att anlägga en led i Dellikälvens naturreservat är förenat med förbud mot att fälla gamla träd av trädslagen gran och tall. Dessutom får inga schaktningar göras.