Lördag genomfördes brottsoffrens dag i hela världen så också i Piteå. I köpcentrat Gallerian informerade de föreningar som bildar nätverket Brobyggarna om sin verksamhet som handlar om allt från nattvandring, tjejjour och till att stödja de som blivit utsatta för brott. Det senare något som ökar.
– Vi ser en tydlig trend att de unga brottsoffren blir fler. Förra året anmäldes exempelvis18 800 misshandelsfall mot barn och ungdomar i Sverige, säger
Birgitta Östlund, samordnare för brottsofferjouren i Piteå älvdal.
Hektisk period
7 januari- 7 februari år blev en hektisk period för brottsofferjouren i Piteå.
– Vi har aldrig haft så mycket. Det kom 12 ärenden, säger Birgitta Östlund.
Brottsofferjouren i Piteå älvdal arbetar med att stödja brottsoffer från det att anmälan kommer in och under hela rättegångsprocessen. Brottsoffret får också stöd efteråt.
– 83 procent av ärendena kommer in till oss via polisen, 17 procent kommer från offren själva, säger Birgitta Östlund, som pekar på att brotten handlar om misshandel, kränkningar, ofredande, olaga hot och mycket av det senare sker på sociala medier.
Bra samarbete
Även om inte unga brottsoffer har hög prio hos polisen, menar Birgitta Östlund att brottsofferjouren har ett bra samarbete med polisen. Till viss del sker också samarbete med socialen.
Brottsofferjouren är inte enda stödjande aktören i Piteå. I Gallerian fanns tjejjouren, och Karin Lundberg, diakon i Piteå församling och André Bengtsson vid Connextions Norrbotten.
Svenska kyrkan har startat en stödgrupp i samverkan med Connextions Norrbotten där folk möts varje måndagskväll i Öjebyn för att få stöd.
– Vi äter soppa och har kreativ verkstad. Vi har många i 20-30-årsåldern som vill bryta med sin destruktiva livsstil, säger Karin Lundberg.
André Bengtsson pekar på hur viktigt det är med support i ett läge där den psykiska ohälsan ökar bland ungdomar, en stor bov är droger som säljs via nätet.