Allt fler Pitebor förtidsröstar

Allt fler Pitebor väljer att gå till valurnan i förtid. Valnämndens ordförande Mats Johansson tror att Piteå kommuns stora tillgänglighet för förtidsröstning kan vara en anledning till detta.

Piteå Stadsbibliotek är en av ett 30-tal platser i kommunen där man kan förtidsrösta.

Piteå Stadsbibliotek är en av ett 30-tal platser i kommunen där man kan förtidsrösta.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2018-08-30 15:58

Trenden har varit tydlig de senaste valen. 2010 valde omkring 7 000 Pitebor att förtidsrösta, 2014 var siffran närmare 11 000. Totalt i Piteå finns ungefär 33 500 röstberättigade. Hur många som kommer att förtidsrösta det här valet är ännu för tidigt att sia om, men Mats Johansson tror att det kommer vara ännu fler.

– Ännu kan vi bara se tendenser, men en vecka in i förtidsröstningen hade redan dubbelt så många förtidsröstat som jämfört med förra valet, säger han.

En stor anledning till det tror han är att Piteå kommun har många lokaler öppna för förtidsröstning.

– Vi har ungefär 30 ställen där man kan förtidsrösta. Vi finns bland annat på alla bibliotek, alla äldreboenden, psykiatrin länsgemensamt i Öjebyn, gymnasieskolorna, Framnäs folkhögskola och på Musikhögskolan, säger Mats Johansson.

Valnämnden genomför dessutom en så kallad byaturné där man besöker byar där många tidigare valt att förtidsrösta, för att ge byborna möjlighet att rösta i förtid.

– I det fallet tror jag det beror på att många är jägare och de har inte tid att gå och rösta på valdagen i september, säger han.

Mats Johansson tror dessutom att traditionen med söndagspromenaden på valdagen börjar spela ut sin roll.

– Jag tror inte folk känner att det är lika högtidligt längre på samma sätt. Eller, jag tror snarare man känner att det är lika högtidligt att gå och förtidsrösta, som det är att gå och rösta på valdagen, säger han.

Slutligen tror han att all information om förtidsröstningen också bidrar till att fler gör det.

– Ja, folk blir mer uppmärksamma på att möjligheten finns. Det är ganska skönt att slippa fokusera på den specifika valdagen och att man ska passa någon tid då, säger han.

Det inte alla vet är att även om man har förtidsröstat, så har man ända fram till valdagen på sig att ångerrösta.

– Det beslutet du fattar på valdagen, det är det som gäller. Har du förtidsröstat och känner att du vill ändra din röst, då går du till din vallokal, säger Mats Johansson.

Alla förtidsröster förvaras i förseglade kuvert ända fram till valet den 9 september klockan 20.00, då börjar rösträkningen.

– Som regel tror jag de flesta har bestämt sig när de går och förtidsröstar, men känner man sig tveksam kan det vara klokt att vänta in valrörelsen och samla på sig mer information, säger Mats Johansson.

Daniel Lindström arbetar som valförrättare med förtidsröstningen och han ser en tydlig trend.

– Det är övervägande äldre personer som kommer och förtidsröstar. En och annan förvärvsarbetande kommer in kring lunchtid och gör bort det, annars dyker de flesta upp efter klockan 17 när de slutat jobbet, säger han.

Så många förtidsröstar

Antal förtidsröster:

2014: 2 672 000

2010: 2 377 000

2006: 1 764 000

2002: 1 615 000

Antal utlandsröster:

2014: 70 000

2010: 60 000

2006: 48 000

2002: 37 000

I år går det att förtidsrösta på sammanlagt 2 727 platser i landet, och på valdagen i sammanlagt 6 004 vallokaler.

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om