De senaste dagarna har flera inbrott skett i villor i Norrbotten och Västerbotten. Polisen är övertygad om att det handlar om en tjuvliga, men problemet är att ta inbrottstjuvarna på bar gärning. Tjuvarna slår sönder en ruta och letar snabbt igenom villan i jakten på främst kontanter och guldsmycken. Ofta är inbrottet över långt innan något vaktbolag eller polis hunnit till brottsplatsen.
Viktiga komplement
Så är det någon idé att installera larm?
– Det är det. Om tjuven får välja mellan larmat och olarmat så är det troligt att han väljer en olarmad villa, säger Henrik Jakobsson, larmspecialist på Comdate i Piteå.
Jakobsson påpekar dock att en första åtgärd är att se över de mekaniska låsen på altandörrar och fönster.
– Larm och kameror är viktiga komplement. Det handlar inte bara om stödskydd utan också om övervakning av brand och vattenskador.
Äe det många Pitebor som vill installera larm?
– Vi jobbar främst mot företag, men vi ser att privatmarknaden ökar och möter den efterfrågan, säger Henrik Jakobsson.
Ordentliga lås
Lotta Mauritzson på SSF, Stöldskyddsföreningen, tycker också att larm är ett jättebra komplement, men pekar samtidigt ut andra viktiga faktorer.
– Det första är att ha ordentliga lås på dörrar och fönster. Det ska vara besvärligt för tjuven. Vi vet också att grannsamverkan minskar risken för inbrott.
Många tjuvar struntar i att det finns larm och ofta är inbrottet över på ett par minuter. Då hinner inte vaktbolag eller polis dit i tid. Möjligen någon observant granne.
Det finns inga studier som visar att olarmade villor löper större risk att utsättas för inbrott. Om än branschen hävdar motsatsen.
Enligt Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi, finns det inte någon vetenskapligt hållbar studie som visar att larm verkligen förhindrar inbrott.
– Nej, vi känner inte heller till någon sådan studie, men visst kan larm vara bra. SSF rekommenderar ett certifierat larm och att det är uppkopplat mot en certifierad larmcentral. Dagens hemlarm är ofta kombinerade med kameror och kopplade till system som varnar för brand och vattenläckor också. Det kan vara viktigt när man är bortrest, säger Lotta Mauritzson.
Stor efterfrågan
Det kan vara ganska dyrt att installera hemlarm. Ett fullserviceskydd kostar flera tusen kronor att installera. Till detta ska läggas en månadskostnad på några hundra kronor i månaden.
Ett par som valt att installera hemlarm är Kjell Renberg och Gunnel Ekman. På fredagen fick de besök av installatören Andreas Hietala som jobbar för Sector Alarms räkning.
Varför sätter ni in hemlarm?
– Det är mycket inbrott och känns lite otryggt. Vi hoppas larmet håller borta tjuvarna, säger Kjell Renberg.
Installatören Andreas Hietala berättar att efterfrågan på hemlarm ökar. I år har han installerat olika typer av säkerhetslösningar i uppåt 150 villor i Piteå.
– Det är fullt upp. Vi erbjuder lösningar som är anpassat till kundens behov. Jag ger råd, men i slutänden är det givetvis kunden som bestämmer omfattningen, säger Andreas Hietala.