Allt fler ifrågasätter kornas rätt till grönbete

Sedan 1988 ska i princip alla svenska kor släppas ut på sommarbete. Men i de flesta kommuner görs ingen kontroll alls huruvida mjölkkorna får komma ut och beta eller inte; det framgår av en enkät som Jordbruksverket gjort.

Alla mjölkkor har rätt att komma ut på sommarbete. I Norrbotten ska betesperioden vara minst två månader. Korna på bilden tillhör Grans  naturbruksskolas lantbruk.

Alla mjölkkor har rätt att komma ut på sommarbete. I Norrbotten ska betesperioden vara minst två månader. Korna på bilden tillhör Grans naturbruksskolas lantbruk.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-08-12 06:00
- I Piteå kommun har vi kontrollerat att man uppfyller beteskravet väldigt frekvent under de senaste åren. Vi är väl inte bäst, men vi ligger i alla fall på den övre halvan på det här området, säger miljöinspektör Ulf Isaksson.
Två gånger under sommarperioden brukar man kontrollera beteskravet, ofta i samband med vattenprovtagning. Men denna sommar har man, på grund av försämrade personella resurser, endast kunnat göra stickprovskontroller.
Kvar i ladugården
När miljö- och hälsoskyddskontorets personal har kommit till en gård där korna stått kvar i ladugården i stället för att vara ute på grönbete, har det hänt att den ansvarige svarat att han tänkt släppa ut korna under den senare delen av betesperioden. Numera ska betesperioden vara sammanhängande och infalla under perioden 1 maj-15 oktober.
I sådana fall har miljöinspektören inte låtit sig nöja med det beskedet, utan kommit tillbaka vid ett senare tillfälle för att se om lantbruksföretagaren verkligen ha låtit korna komma ut på bete.
Centerdebattör
I början var motståndet mot "betestvånget", som infördes 1988, omfattande i Norrbotten. Många hade länge dispens från kravet. Och det har förekommit att lantbrukare fått böta för att de inte uppfyllt
beteskraven.
Betesperiodens längd varierar beroende på var i landet man är verksam. Från Dalarna och norrut gäller att mjölkkor ska hållas på bete i minst två månader.
Riksdagsmannen och lantbrukaren Staffan
Danielsson, c, Linköping, har dragit i gång en debatt om beteskravet. Han ifrågasätter om det inte är dags att luckra upp regelverket. Kor i moderna lösdriftsladugårdar behöver inte gå ute och beta på sommaren, menar han.
Håller delvis med
Caroline Trapp i Pålberget, före detta förbundsordförande i LRF, ger
Danielsson delvis rätt.
- Det är svårt att hävda att kor på lösdriftsgårdar verkligen måste gå ute på sommaren. Jag vet inte om det finns någon vetenskaplig grund för att kor mår bättre av att vara ute under sommaren. Kravet att korna ska röra på sig är ju uppfyllt i ladugårdar med lösdrift, säger Caroline Trapp, som betonar att hon numera uttalar sig som vilken lantbruksföretagare som helst.
Hon och maken Gunnar Hannu brukar ha sina mjölkkor ute från slutet på maj/början av juni till slutet av augusti/början av september. De har i dag 18 mjölkkor, men planerar att avveckla dessa inom ett år.
Pär Isaksson, Roknäs, ordförande i styrelsen för LRF Norrbotten, säger att frågan om beteskravet är känslig och att LRF som organisation inte tar ställning i sak.
- Men visst kan man fundera över om lagen och dess hantering inte borde vara mer flexibel, säger han.
Betescoach
Herbert Nyman, ordförande i Norrmejerier, anser i korthet att korna mår bra av att vara ute på sommaren, det har forskning på området visat. Näringen (Svensk mjölk) fick igenom vissa förslag till förbättringar när föreskrifterna kring hållning av nötkreatur, däribland beteskravet, sågs över förra året. För övrigt har Norrmejerier en så kallad betescoach som kan ge råd till villrådiga mjölkproducenter om hur de på ett bra sätt kan lösa betesfrågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om