I år har 859 ungdomar sökt sommarjobb. Med hjälp av ett slumpmässigt urval via ett datasystem har 704 erbjudits jobb. Men fler kunde ha fått jobb om inte kommunen infört 80-procentsregeln.
– Ja, det är ett 60-tal arbetsplatser som blir utan sommarjobbare. Vi ombesörjer kommunens och de kommunala bolagens behov först. Så det är föreningslivet som helt eller delvis drabbas, säger Anette Myrestam, vägledare på kommunens samhällsbyggnadskontor.
Det kan tilläggas att 80-procentsregeln är ett politiskt beslut (se separat artikel).
Två av tre år
Nu är det i och för sig en del ungdomar som tackar nej till sommarjobbet och de som blev utan och står på reservplats har god chans att få jobb.
– Det är sista dagen att tacka ja eller nej i dag (läs: torsdag 7 maj) så vi vet inte hur många det blir i år, men några på reservplats blir säkert erbjudna jobb.
Störst chans att få sommarjobb har den som kryssat flera aternativ när det gäller arbetsområde och period (feriejobben är uppdelade i tre perioder). Alla som sökt under sina tre möjliga år är dessutom garanterade sommarjobb minst två år.
Det har påståtts att det sistnämnda inte stämmer?
– Det kan jag tillbakavisa. Vi har gjort en kontroll och alla som sökt tre år har fått jobb minst två år, säger Anette Myrestam.
Vissa grupper
I år har cirka 3,3 miljoner kronor avsatts för ungdomarnas löner. Till detta tillkommer kostnader för handledare till särskoleelever. Den gruppen samt flyktingbarn och ungdomar utvalda av socialtjänsten är prioriterade och garanterade sommarjobb.
En modest höjning av timlönen har skett. Den äldsta årsgruppen (födda 1997) får 68 kronor i timmen (67.50 kronor i fjol) och de två övriga åldersgrupperna (födda 1998 och 1999) får 52.50 kronor i timmen (51.50 kronor i fjol).
Arbetsuppgifterna har stor spännvidd. Allt från extraresurs inom vård-, barn- och äldreomsorgen till parkarbeten, vaktmästerisysslor och egna projekt. Dessutom får, som sagt, föreningslivet en del sommarjobbande ungdomar.