Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som är relativt vanligt förekommande. Boverket räknar med att närmare 400 000 bostäder i Sverige har förhöjda halter av radon i inomhusluften, det vill säga minst 200 Becquerel per kubikmeter inomhusluft.
För att hitta och åtgärda alla dessa radonbostäder behövs mätningar i så gott som alla småhus och lägenheter med markkontakt eller som byggts med blåbetong.
Hur vanligt är det med radon i Piteå?
– Det finns relativt stora områden med markradon, men jag kan inte säga hur många småhus som har för höga radonhalter. Det krävs mätningar för det, säger Ulf Isaksson.
Kommunens fastigheter
För några år sedan genomfördes en kampanj av privata mätbolag. Resultatet visade att av cirka 1 000 undersökta fastigheter låg 161 över gränsvärdet.
– Vi vet inte hur många som vidtagit åtgärder, men vi gjorde ett utskick till dem, säger Ulf Isaksson, miljöinspektör på Piteå kommun.
Kommunen har tidigare undersökt skolor och förskolor och då uppdagades att bland annat Jävreskolan hade höga radonhalter. Problemen är åtgärdade.
Hur ser det ut i kommunens övriga fastighetsbestånd?
– Det är möjligt att det saknas radonmätning i någon friskola, men närmast är det äldreboenden och lägenhetsbeståndet som ska undersökas.
Måste agera
När det gäller hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar så kan kommunen ställa krav på radonmätning och eventuella åtgärder, men för privata husägare finns inga påtryckningsmedel. Där har kommunen bara en rådgivande funktion.
Hur ska man uppnå regeringen mål att alla bostäder ska ligga under gränsvärdet år 2020?
– Under 2014 ska vi ta fram en plan för hur vi ska agera så att vi kan nå ut till alla i Piteå kommun.