Det berättar Ulla Burman, som driver företaget Sapientia AB och som har arbetat med utbildning inom palliativ vård under många år.
Sedan år 2000 arbetar Ulla Burman också för att ett nationellt kompetenscenter för palliativvård vid livet slut med särskilt fokus på äldre och multisjuka (som har flera diagnoser) ska etableras i Piteå. Den förra, socialdemokratiska vård- och äldreomsorgsministern Ylva Johansson lovade att ta sig an frågan och före henne ställde sig den dåvarande socialministern Lars Engqvist, som besökte Piteå 2002, positiv till iden.
Men hittills har inget konkret hänt.
På fredagen uppvaktade Ulla Burman och kommunalrådet Helena Stenberg socialminister Göran Hägglund, kd, i frågan.
Vad gäller den nuvarande palliativa vården i Piteå, så finns det några palliativa vårdplatser på Piteå älvdals sjukhus. Men majoriteten av dem som befinner sig i livets slutskede och deras närstående erbjuds palliativ vård inom de kommunala äldreboendena eller i det egna hemmet genom socialtjänsten.
- De som vill tillbringa den sista tiden hemma kan få hjälp med insatser av undersköterskor och nattpatrull. Vi kan backa upp med besök ända upp till åtta gånger om dagen plus nattpatrull om så krävs. Men i regel måste det finnas någon anhörig i hemmet, säger Lena Esbjörnsson, som arbetar med utbildnings- och utvecklingsfrågor inom den kommunala äldreomsorgen.
De som redan bor på ett äldreboende har rätt att bo kvar där till livets slut.
- Visst kan det finnas svårt sjuka som skulle vilja vara kvar på sjukhuset, men det kan inte vi i äldrevården styra över, säger Lena Esbjörnsson.
Under förra året satsade kommunen 820 000 kronor på utbildning i palliativ vård.