Alkohol – en problemfylld drog

Har du för högt blodtryck, diabetes, hjärtproblem, förhöjda levervärden eller återkommande ryggskott. Det kan vara alkoholen som är roten till sjukdomarna. "Alkoholberoende är ett stort problem i vården, men det är en sjukdom som är behandlingsbar", säger läkaren Erik Högfjäll.

"Allt berusningsdrickande är farligt. För män handlar det om mer än fyra enheter. För en veckokonsumtion utan berusningsdrickande handlar det om ungefär 14 enheter" säger läkaren Erik Högfjäll som hävdar att alkoholproblemen ökar i samhället.

"Allt berusningsdrickande är farligt. För män handlar det om mer än fyra enheter. För en veckokonsumtion utan berusningsdrickande handlar det om ungefär 14 enheter" säger läkaren Erik Högfjäll som hävdar att alkoholproblemen ökar i samhället.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-10-14 13:30

Det bör påpekas att ovannämnda sjukdomar kan ha andra orsaker, men alkohol är en drog som påverkar hela kroppen på ett eller annat sätt. Erik Högfjäll säger att alkohol till och med kan förvärra psoriasis.

Erik Högfjäll är specialist i allmänmedicin, men utbildar sig just nu till psykiatriker. Han har lång erfarenhet när det gäller beroende och avgiftning. I sin roll som läkare på hälsocentraler har han mött många människor med alkoholproblem.

– Alkoholberoende är en sjukdom och som många andra sjukdomar är den behandlingsbar. För de flesta är det lätt att bryta det vi kallar riskbruk.

Ställ frågan

Vad bör en läkare som misstänker alkoholmissbruk göra?

– Läkarens roll är inte att avslöja eller skuldbelägga, men vi måste våga ställa frågan. Jag tror att vi kan göra mer. Genom att fråga kan människor få insikt och motivation att förändra sitt drickande. Vi kan vara ett stöd, men ansvaret vilar alltid på den enskilde.

– Det finns ingen anledning att moralisera. Det är inte förbjudet att dricka, men det är värt att överväga när man dricker, hur ofta och hur mycket.

Två huvudmän

Erik Högfjäll anser att det finns ett stort problem med beroende- och missbruksvården och det är att det finns två huvudmän (kommuner och landsting).

– Det borde vara samordnat med en huvudman. Att kontakta socialen är hindrande för många. Det finns så mycket skam och rädsla kring alkoholproblematiken. Jag tror att läkaren på hälsocentralen kan vara ett bra första steg. Läkaren kan vara ett stöd som följer upp hur det går. Det finns också läkemedel. Antabus är välkänt, men nya moderna läkemedel kan blockera belöningssystemet och minska suget.

Problemen ökar

Har alkoholproblemen ökat?

– Ja, vi ser tecken på att fler behöver hjälp. Det är fler som har ett skadligt drickande. Och det är fler människor som dör av alkoholförgiftning än av narkotikaöverdoser. Jag skulle tro att uppåt en miljon människor har alkoholvanor som riskerar att bli skadliga.

Alkohol påverkar oss olika. Ärftlighet och biologiska faktorer spelar in. Generellt tål kvinnor av fysiologiska skäl mindre alkohol än män. Enligt Erik Högfjäll utvecklar kvinnor dessutom snabbare ett beroende. Men i grunden är det männens drickande som är det stora problemet.

– Det är betydligt fler män som dricker och samhällseffekterna är stora. Våld, olyckor med mera följer i spåren.

Skadligt drickande

När blir drickande farligt?

– Allt berusningsdrickande är farligt. För män handlar det om mer än fyra enheter. För en veckokonsumtion utan berusningsdrickande handlar det om ungefär 14 enheter. Men det här är individuellt.

– När vi konsumerat 2-3 glas och har en promillehalt på 0,5 så känner vi oss oftast glada och avslappnade, men när vi dricker mer börjar hjärnan och kroppen att påverkas på en rad olika sätt.

Vad tycker du om vita månader, Sober october?

– Det kan nog vara bra. Särskilt för den som upptäcker att det är svårt att vara nykter i en månad, säger Erik Högfjäll.

LÄS OCKSÅ: "Vägen ut ur beroende"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om