Ali känner sig lurad på jobbet

När har du sonat ditt brott? Efter avtjänat straff? Eller kanske aldrig, trots att åren gått. Och hoppet om ett jobb kanske bara är en omöjlig dröm.

Lovade. Ali hävdar att de kommunala cheferna lovade honom jobbet såvida inte Ivo ville annat. Nu känner han sig lurad och uppgiven.

Lovade. Ali hävdar att de kommunala cheferna lovade honom jobbet såvida inte Ivo ville annat. Nu känner han sig lurad och uppgiven.

Foto: Kenny Johansson

Piteå2016-01-14 18:00

För Ali (fingerat namn) har brott som han begick för fem respektive åtta år sedan fått konsekvenser. En hägrande provanställning på ett hvb-hem förbyttes i besvikelse när Piteå kommun sa nej. Han anser att de inblandade cheferna gett honom falska förhoppningar och dessutom skyllt på tillsynsmyndigheten Ivo (inspektionen för vård och omsorg).

Ali vill berätta sin bild av det som hänt, men av hänsyn till sina barn väljer han att vara anonym. Det här är hans historia.

I mitten av november fick Ali en tillfällig anställning på ett hvb-hem i Piteå kommun. Han trivdes från första stund och omdömet från boendechefen var gott. En provanställning nu i januari med möjlighet till fast anställning om sex månader låg i potten. Men provanställningen krävde ett utdrag från polisens belastningsregister.

– Jag berättade direkt som det var. Under åren i Stockholm dömdes jag två gånger för misshandel, den ena gången för grov och straffet blev fängelse, säger Ali.

Vad hände?

– Två män försökte våldta min fru, men blev friade. I besvikelsen över domen misshandlade jag männen och blev dömdes till fängelse. Det hände för åtta år sedan och jag tycker att jag sonat mitt straff. Jag är inte stolt för vad jag gjort, men har mognat och ändrat mitt liv sedan dess.

Ali säger att han hade förstått om kommunen sagt nej direkt, men boendechefen ville ha honom kvar och Anna-Maria Nilsson, enhetschef för flyktingsamordningen i Piteå, gav, enligt Ali, intryck att det nog skulle ordna sig med den där provanställningen. Såvida Ivo inte hade synpunkter.

– Anna-Maria såg mig i ögonen och sa att jag inte skulle oroa mig. Så fort Ivo sagt sitt skulle ett beslut tas.

Hoppet levde, men i måndags kallades han in till boendechefen och fick ett negativt besked. Enligt Ali var boendechefens besked att Anna-Maria Nilsson varit i kontakt med Ivo och att de sagt nej. Något som förnekas av boendechefen (se separat artikel).

I det läget tog Ali själv kontakt med Ivo och fick ett annat besked. Ivo hade inte haft någon synpunkt och inte heller tagit ställning i sakfrågan. När PT pratar med Ivo så bekräftas den bilden.

– Ivo kräver utdrag från belastningsregistret, men det är arbetsgivaren som fattar beslut om någon ska anställas, säger Gudrun Kågström Lindberg på Ivo.

Hon berättar i generella termer att sexualbrott, inte minst mot barn, innebär att man är olämplig att jobba på ett hvb-hem. Även misshandel kan innebära att man inte är lämplig, men Ivo har som sagt inte fattat något beslut i Alis fall.

Det är den här vetskapen som gör Ali upprörd. Han tycker att arbetsgivaren betett sig oärligt och rent av ljugit honom rakt i ansiktet.

– De kunde ha sagt på en gång att jag inte kunde få jobbet. Varför måste de skylla på Ivo. Det är så dåligt gjort av en chef.

Efter sitt samtal med Ivo skickade han ett sms till boendechefen där han ifrågasatte hur han blivit behandlad. Han fick ett innehållslöst svar, men på onsdagen blev han uppringd av enhetschefen Anna-Maria Nilsson.

– Jag frågade varför hon ljugit för mig, men det var som att prata med en annan person. Jag var olämplig och hade plötsligt för mycket i belastningsregistret sa hon.

Varför vill du berätta det här?

– Därför att en chef, nej, ingen ska bete sig så här. De skulle ha sagt direkt att jag inte var lämplig och inte skylla på Ivo. Men jag undrar också hur länge man ska sona sina brott, trots att åren gått och man har ändrat sitt liv.

Om Ivo (inspektionen för vård och omsorg).

FAKTA

Vid exempelvis anställning på hvb-hem så begär Ivo ett utdrag ur belastningsregistret.

Ivo tar normalt inte ställning utan överlåter åt arbetsgivaren att ta beslut.

Det finns brott, exempelvis sexualbrott, som innebär att man är olämplig. Även våldsbrott kan vara försvårande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om