Akutmottagningens personal går på knäna

Anställda vid Ivak på Piteå älvdals sjukhus går på knäna efter en omorganisation. Två tjänster har försvunnit på grund av landstingets sparkrav.- Det är tufft. Vi kan inte springa mer än vi gör, säger sjuksköterskan Marie Bergman.

Sjuksköterskan Marie Bergman befarar att neddragningarna och turbulensen på Ivak leder till längre väntetider för patienterna.

Sjuksköterskan Marie Bergman befarar att neddragningarna och turbulensen på Ivak leder till längre väntetider för patienterna.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-12-02 06:00
Ivak - akutmottagningen, ambulansen och intensiven - på
Piteå älvdals sjukhus har problem. PT har tidigare berättat att besparingar på enheten slår hårt mot ambulansverksamheten.
Personalen är kritisk till beslutet att låta nattlig ambulansbesättning jobba aktivt i 13 timmar utan vila. Man befarar att trafikolyckor och andra incidenter som inkräktar på arbetsmiljön kommer att inträffa.
Hög belastning
Men det är inte bara ambulansen som drabbas av besparingarna. Belastningen på akutmottagningen är hög och det påverkar personalen negativt.
- Det har varit en jobbig period med mycket infektioner. Vi har också haft många väldigt sjuka patienter som drabbats av stroke och hjärtfel. Det är trångt på avdelningen och det medför högre belastning, berättar Marie Bergman, sjuksköterska på akuten och fackligt ombud för Vårdförbundet.
Personalneddragningarna i september, då två tjänster försvann, har medfört en slimmad organisation som inte alltid fungerar perfekt.
- Om alla är friska så går det, men när någon blir sjuk är det genast tajt. Det finns inga hålrum och det märks direkt om folk är borta. När det är för mycket att göra så sliter det på personalen. Vi har inga sjukskrivningar än, men det kan mycket väl bli det senare, säger Bergman.
Övertidsstopp
Förutom stressen som landstingets besparingar orsakar så är det semester- och övertidsstopp för personalen.
- Det är jättesvårt att få semester med kort varsel. Man måste boka 20 veckor i förväg, så det är nästan omöjligt att åka på en sista minuten-resa eller liknande, berättar Bergman.
På det fackliga området är det tungjobbat - Marie Bergman är den enda förtroendevalda på hela Ivak där totalt cirka 70 personer jobbar.
- Ingen vill ta på sig uppgiften.
Tuff situation
Den tuffa situationen, som blivit vardag för Ivaks personal, har lett till att ett omfattande förbättringsarbete har inletts.
- Vi jobbar mycket med schemafrågor och att förändra arbetssättet kan lösa många av våra problem. Men det har varit stor turbulens sedan 1 september, många har varit oroliga och funderat mycket på framtiden. Det blir lite av en kris i en arbetsgrupp när man omorganiserar, säger Bergman.
Drabbar era problem
patienterna?
- Jag kan tänka mig att det blir längre väntetider till akuten. Vi kan inte springa mer än vi gör. Försämringen av våra förutsättningar har lett till stor frustration bland personalen, berättar Marie Bergman.
Ivaks chef, Marie Asplund, avböjer att kommentera personalens synpunkter på arbetsmiljön.
FAKTA Ivak
Ivak består av akutmottagning, ambulans och intensivvårdsenhet.
Till akutmottagningen söker sig de med akuta besvär såsom bröstsmärtor, andningsbesvär och olika fall av olyckshändelser och trauman. Akuten i Piteå har öppet dygnet runt. De svårast sjuka eller skadade omhändertas först. Om läkaren bedömer att behov finns för akut operation, tar man kontakt med Sunderbyns sjukhus och efter samråd med dem skickas patienten dit.
Ambulanssjukvården i Piteå utgörs av två ambulanser med dygnet runt-bemanning. En tredje ambulans finns bemannad under kontorstid måndag till fredag, övrig tid har personalen beredskap i hemmet.
Intensivvårdsenheten är en akutvårdsavdelning för patienter som kräver intensivvård i samband med sjukdom, olycksfall och operation. Personalen arbetar oftast i vårdteam bestående av en sjuksköterska och en undersköterska tillsammans med patientansvarig läkare.
Källa: NLL.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om