"Akut skadade får vård direkt"

Misshandlade kvinnor som kommer till akuten ska få sina skador bedömda och bli hänvisade till rätt vårdnivå. Bedömningen är densamma som för andra patienter. För omedelbar behandling på akuten ska skadorna vara just akuta.

Jörgen Boström, verksamhetschef på Cederkliniken, säger att för att ett rättsintyg ska få rätt juridisk bärighet ska det utföras av en läkare med utbildning för det.

Jörgen Boström, verksamhetschef på Cederkliniken, säger att för att ett rättsintyg ska få rätt juridisk bärighet ska det utföras av en läkare med utbildning för det.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2015-03-16 04:55

Det kallas triagering och är ett särskilt schema för personalen att följa när det kommer in en misshandlad person. Det handlar om att klassificera patienten så att denne får rätt vård. Triagering ska göras om personen blivit misshandlad under de senaste 24 timmarna.

– Vid en röd bedömning ska patienten få akutvård, orange innebär att patienten ska bli "påtittad" inom några minuter. Vid gul eller grön bedömning anses det inte vara någon panik och patienten hänvisas till hälsocentralen, säger Marie Asplund, verksamhetschef för akutsjukvården på Pite älvdals sjukhus.

Förtydligande

Hon menar att alla patienter, inklusive misshandelsoffer, som kommer in bedöms efter samma parametrar och hänvisas till rätt vårdnivå.

Borde inte misshandlade kvinnor få hjälp i första vårdinstans?

– Är skadorna akuta får patienten vård direkt. Är det en dokumentation som ska göras över skadorna hänvisas patienten till hälsocentralen under dagtid och till jourcentralen under kvällar och helger.

Hon säger att man efter det som hänt kommer att göra ett förtydligande kring vården av misshandlade kvinnor och vart de ska vända sig för att få rätt vård.

Orosanmälan

– Den här informationen ska bland annat ges till kvinnojouren så att de kan informera de personer de kommer i kontakt med om vad som gäller.

Hon poängterar att det i misshandelsfall finns särskilda saker att ta hänsyn till.

– Personalen måste fråga om det finns barn med i bilden och är det så, ska det göras en orosanmälan till de sociala myndigheterna. Har någon blivit våldtagen ska den personen skickas direkt till Sunderbyn.

Marie Asplund menar att få känner till hur det fungerar i vården och att många tror att det är till akuten man ska komma med alla typer av skador och sjukdomar.

Vård på rätt plats

Hon vill dock lyfta fram vikten av att patienter får den vård de behöver och att vården ges vid rätt instans.

– Det är väldigt viktigt att misshandlade kvinnor tas om hand och att de känner sig väl bemötta.

Jörgen Boström, verksamhetschef på Cederkliniken, säger att misshandlade patienter som kommer till Cederkliniken ska bli bedömda och att deras skador ska dokumenteras, något som kan göras både i bild och i skrift. Sedan 2006 råder en särskild ordning för detta som utgår från rättsmedicinalverket.

Rutiner finns

– Vi har rutiner för hur dessa patienter ska bemötas. Vi dokumenterar förloppet och skadorna och vi har tillgång till kamera om det skulle behövas.

Hur går en bedömning till?

– Prio ett är att ta hand om och behandla patienter med akuta skador. I andra hand dokumenteras förloppet och man beskriver skadorna. Utöver detta erbjuds patienten stöd och samtal. Det allra viktigaste ur juridisk synvinkel är dock att saken polisanmäls och det är vi noga med att informera om.

Hur fungerar dokumentation i bild?

– För att en misshandlad person ska få rätt juridisk bärighet i sin dokumentation finns det särskilt utbildade läkare att tillgå. Dessa är kontrakterade av Rättsmedicinalverket. För Piteås del är det Stefan Spinnell.

Ska patienten själv ta den kontakten?

– Nej, det ska gå genom polisen som också ska begära in ett rättsintyg. Det ansvaret ligger inte på patienten.

Triage (Process för att sortera och prioritera patienter) Retts (Rapid Emergency Triage and Treatment System)

På landets akutmottagningar används systemet med triage för att kunna sortera patienterna till olika vårdnivåer. Triage innebär det första steget i omhändertagandet av skadade och sjuka i situationer när inte alla patienter kan

tas omhand omedelbart utan en prioritering måste göras samtidigt som patientsäkerheten måste tillgodoses. Det vanligaste triagesystemet på svenska akutmottagningar kallas Retts.

Retts består bland annat av bedömning av olika livsviktiga fysiologiska funktioner. Bedömningen av leder fram till olika prioriteringsgrader som vart och ett står för olika omhändertaganden. Det ger vägledning var på akuten patienten bör omhändertas, hur snabbt patienten bör träffa en läkare och vilken övervakningsnivå som krävs.

Källa: Studie från prioriteringscentrum vid Linköpings universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om