Akut brist på socialsekreterare

Piteå lider brist på socialsekreterare. I nuläget fattas 3 stycken och rekryteringen av nya går trögt. Därutöver kommer sex stycken att gå till föräldraledighet under 2017.

Personalbrist. Det råder brist på socialsekreterare i kommunen och antalet barnärenden bara ökar. (Arkivbild)

Personalbrist. Det råder brist på socialsekreterare i kommunen och antalet barnärenden bara ökar. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2017-01-22 05:00

De senaste två åren har det varit brist på socialsekreterare inom Piteå kommun. Personalbristen har lett till att ärenden lagts på hög, outredda.

Enligt Roger Burman, verksamhetsområdeschef på avdelningen stöd till barn och familjer, behöver man 16 socialsekreterare för att hinna med utredningen av antalet barnärenden som kommer in under 2017. Utredningar som ökat lavinartat de senaste åren, från 417 ärenden 2012 till 1 108 ärenden 2016.

För att klara av uppdraget har kommunen tvingats att köpa tjänster från privata bolag.

I november hade man ett 30-tal barnärenden för utredning av ett privat bolag och nu har kommunen köpt in fler.

– För att klara av kraven från IVO och kunna beta av den långa kön har ytterligare 60 utredningar köpts in. Målet är att dessa ska vara färdigutredda i mars och att vi resten av året ska klara att utreda våra barnärenden med egna socialsekreterare.

Hur jobbar man inom bolagen?

– Som kommun ställer vi samma krav på utredningarna som görs av bolagen som de vi gör själva. Handläggningen följer samma regler och rutiner som våra egna och sker på konsultbasis. De gör ett fullgott jobb men bolagen är inte Pitebaserade och det är klart att vi hellre ser att alla utredningar görs här.

Hur ser du på köp av tjänster från privata bolag?

– Det är inget vi ser positivt på och det är olyckligt att det ska finnas ett behov hos kommunen att behöva köpa tjänster. Men som det är i dag med det stora antalet ärenden vi har är det ändå bra att möjligheten till köp finns.

Rekryteringen av socialsekreterare till kommunen går trögt. Under 2016 har flera jobbannonser legat ute men bara fåtalet ansökningar har kommit in. Vissa socialsekreterare väljer att lämna utredningen av barnärenden för andra arbetsuppgifter inom kommunen och andra går över till de privata bolagen, där en högre lön lockar.

– Jobbet som utredare av barnärenden är tufft. Det ställs allt högre krav från tillsynsmyndigheten på handläggning och dokumentation. Utredningarna tar därför längre tid då mer tid måste läggas på kontroller och beslut. Det blir mindre tid för att möta människorna som är i behov av hjälp och stöd. Det har också blivit vanligare med rättslig prövning. Allt detta sätter press på utredarna, säger Roger Burman.

Hur möter man detta från kommunen?

– Vi har tagit fram en handlingsplan med målet att ha attraktiva arbetsuppgifter. Den bygger bland annat på att ha bemanning utifrån behov med en god arbetsmiljö för både utredare och chefer. Vi ska kunna erbjuda en förbättrad introduktion för de som kommer hit för att jobba, vi ser även över arbetsprocessen och lönesättningen.

Varför slutar socialsekreterare på kommunen och börjar jobba privat?

– Det finns förstås flera olika anledningar men en är lönen där kommunen har svårt att matcha det privata. Sedan finns det i bolagen en större möjlighet att påverka arbetstiden och hur den läggs upp. Det är problematiskt när socialsekreterarna slutar. Det innebär ett stort kompetenstapp för kommunen, säger Roger Burman men tillägger att det händer bra saker också, att kommunen utifrån IVO-kritiken jobbar effektivare och utreder fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om