I Piteå finns det cirka 1 400 aktiva blodgivare och det är till denna grupp som nödanropet går ut. Att ta emot nya blodgivare i det här kritiska läget tar alldeles för lång tid.
– Det tar en halvtimme med intervju och provtagning. Sedan tar det en månad innan nyanmälda kan lämna blod. Så i det här läget vill vi ägna tiden åt att ringa upp våra aktiva blodgivare, säger Margaretha Persson, områdesansvarig på blodcentralen i Piteå.
Ringer runt
Det brukar ofta bli blodbrist på sommaren, men i år det tidigare än vanligt. Orsaken är att det gick åt ovanligt mycket blod i länet i maj.
– Vi hoppas att våra blodgivare kan komma in innan semestrarna. Just nu jobbar vi extra med att ringa runt till våra aktiva blodgivare, säger Margaretha Persson.
Hur kritiskt är det?
– I Piteå är blodlagret precis över lägsta gräns, men i det länsgemensamma lagret som är allas ansvar är läget sämre.
Under dagen gick en uppmaning ut i P4 Norrbotten. Där talades det om akut brist i länet och att en kritisk gräns snart är nådd. Det skulle innebära att många operationer ställs in.
Stort behov
Behovet av blod gäller i princip alla blodgrupper, meen bristen är särskilt påtaglig när det gäller A och AB.
Kan ni lösa det här?
– Vi hoppas att våra aktiva blodgivare hörsammar vår uppmaning. Det kommer att behövas för att slippa kris senare i sommar, säger Margaretha Persson.
Totalt finns det cirka 400 000 blodgivare i Sverige. Drygt hälften har gett blod det senaste året.
I genomsnitt lämnar aktiva blodgivare blod två gånger per år och vid varje blodgivning tappas 450 gram blod.
Könsfördelningen är cirka 60 procent män och 40 procent kvinnor, men allt fler unga kvinnor anmäler sig.
Varje år får cirka 90 000 personer blodtransfusion. En tredjedel av dem i akuta situationer.