AF nekas insyn i aktivitetsrapportering

Allt fler arbetssökande omfattas av systemet med aktivitetsrapportering. På arbetsförmedlingen i Piteå vet man hur många inskrivna man har men inte hur rapporteringen sköts. Signaler om misskötsel går bara till a-kassan.

PITEÅ2013-11-30 06:01

I mars 2014 ska i princip alla som är inskrivna på arbetsförmedlingen och som uppbär a-kassa aktivitetsrapportera. I Piteå innebär det cirka 3 000 personer. (Av dessa undantas omkring 500. Det handlar företrädesvis om personer med någon form av funktionshinder).

När Piteå-Tidningen skrev om införandet av systemet rådde en osäkerhet på arbetsförmedlingen kring vilka av de som skulle aktivitetsrapportera, som faktiskt gjorde det också.

– Signalen om utebliven rapportering går automatiskt till a-kassan, som är den myndighet som betalar ut ersättningen. Det syns inte på arbetsförmedlingen. Siffrorna går inte att bryta ner på lokal nivå, säger Carol Hansson, arbetsförmedlingschef i Piteå.

Förslagit ändring

Arbetsförmedlingen har därför föreslagit en ändring i den förordning som reglerar informationsutbytet mellan myndigheter, alltså främst mellan arbetsförmedlingen och a-kassan.

– Vi behöver ett system där vi kan hantera sådana här uppgifter från arbetssökande utan att göra avkall på rättssäkerheten, säger Carol Hansson.

Allt fler skickar dock in sina aktivitetsrapporter. På central nivå har arbetsförmedlingen fått in 107 000 aktivitetsrapporter i oktober. Det är 17 000 fler än föregående månad, då 90 000 rapporter lämnades in och av de som lämnat in sina rapporter uppger 6 av 10 att det varit lätt, visar en enkät till de arbetssökande.

Struktur på jobbsökandet

– De värsta barnsjukdomarna är över. Nu fortsätter vi att jobba för att få fler att se nyttan med att lämna in sina rapporter. Det är ett smidigt sätt att få struktur på sitt jobbsökande som kan ge bättre, mer framåtsyftande möten med arbetsförmedlarna, säger Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör vid arbetsförmedlingen.

Den här gången kommer 38 000 meddelanden att skickas i väg till a-kassorna. I dessa uppger fyra av tio att de inte hade sökt eller fått a-kassa. På frågan om varför de inte lämnat in sina rapporter svarar var femte person att de redan börjat arbeta eller studera. Andra uppger att de var sjukskrivna, hade glömt bort att lämna in sina rapporter eller inte förstått att det gällde dem.

Fakta Aktivitetsrapporter

Aktivitetsrapporterna är en del av reformen av arbetslöshetsförsäkringen som trädde i kraft den 1 september 2013. Den innebär bland annat fler men mildare sanktioner för den som inte sköter sitt arbetssökande.

Alla arbetslösa omfattas av kravet att en gång i månaden redovisa sitt jobbsökande till arbetsförmedlingen i en så kallad aktivitetsrapport. Arbetssökande är skyldiga att söka jobb som de är lämpade för, i samma utsträckning som tidigare. Det nya är att detta redovisas i aktivitetsrapporter digitalt.

Införandet av aktivitetsrapporter sker stegvis där arbetslösa som får eller ansöker om ersättning från a-kassan är den första gruppen att lämna aktivitetsrapporter. Övriga grupper arbetslösa kopplas på successivt. När införandet är klart ska närmare 500 000 arbetslösa lämna in en aktivitetsrapport varje månad.

När en arbetssökande inte lämnat in sin aktivitetsrapport i tid skickas ett meddelande till a-kassan, som ska utreda vad som har hänt och om det ska påverka personens ersättning. Den som missar att lämna in sin aktivitetsrapport i tid riskerar i första hand en varning.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om