A-kasseregler gör det svårt rekrytera deltidsbrandmän

Enligt nya regler får deltidsarbetslösa a-kassa i högst 75 dagar. Det kommer att tvinga bort arbetslösa deltidsbrandmän från räddningstjänsten och försvåra rekryteringen. Det menar Brandmännens riksförbund.

PITEÅ2009-02-12 06:00
De nya reglerna i a-kassan trädde i kraft i april 2008. Sedan dess är det möjligt att få deltidsersättning i maximalt 75 dagar. För den deltidsbrandman som är arbetslös ställer det till problem.
Betalningen för att stå i beredskap en vecka per månad är 3 300 kronor. Sedan utgår en betalning per timma brandmannen tvingas rycka in. Beredskapen räknas som bisyssla - men utryckningen som deltidsarbete. Det räcker med en timmes uttryckning en dag för att hela den veckans dagar ska räknas av från de 75 ersättningsdagarna.
- Effekten av det här blir att personal inte kommer att ha råd att arbeta åt oss. När de har haft sina 75 dagar tvingas de sluta och räddningstjänstens ställning undergrävs, säger Ulf Hägglund.
Riskerar att tappa
Han är ombudsman på Brandmännens Riksförbund som kräver att deltidsbrandmän blir undantagna från a-kassereglerna.
För tio månader sedan infördes reglerna.
- Det är nu vi börjar att se konsekvenserna, säger Ulf Hägglund.
Räddningstjänsterna är rädda att deras arbetslösa deltidsbrandmän kommer att säga upp sig. I Norrbotten finns 23 deltidsbrandkårer varav en i Piteå.
- Vi har inga arbetslösa deltidsbrandmän just nu, men de här reglerna kan skapa problem för oss och det är inte bra, säger Ulf Svärdsudd, avdelningschef i Piteå.
Räddningstjänsten riskerar att tappa kompetent folk.
- Ingen kan leva på att arbeta som deltidsbrandman, det ger inga stora summor och då är det klart att de som måste väljer att stämpla istället, säger Svärdsudd.
Rekryteringsproblem
Räddningstjänsten riskerar även problem med rekryteringen. Just nu söker man i Piteå två nya deltidsbrandmän.
-  Vi har problem med rekryteringen och det är klart att det inte blir lättare med reglerna för a-kassan.
Svärdsudd tycker att namnet deltidsbrandman är missvisande.
- Namnet borde ändrasför det är nog det som ställer till problem.
Maria Stenberg, riksdagsledamot (S), från Arjeplog menar att a-kassereglerna slår mot deltidsbrandkårerna.
- Regeringen har ett ansvar för att viktiga samhällsfunktioner fungerar i hela Sverige. Jag kommer att ta upp frågan i riksdagen och fråga vad ansvarig minister tänker gör åt problemet, säger Stenberg.
Men räddningstjänsterna kan inte räkna med något undantag. Istället uppmanar Eva Uddén, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, kommunerna att agera.
- De får ta sitt ansvar. De får anställa de brandmän de behöver på heltid, de måste se till att alla kommuninvånarna kan vara trygga, säger hon till Dagens Samhälle.
FAKTA Piteås deltidsbrandmän
I Piteå finns heltidsanställda brandmän, personer inom räddningsvärn och deltidsbrandmän.
Deltidsbrandmännen är uppdelade på fyra arbetslag med fem personer i varje.
Dessutom finns en pool med tre extra deltidsbrandmän.
Arbetslagen har beredskap var fjärde vecka. Under den veckan har de också tre timmars träning. Förutom det rycker de bara in om den ordinarie brandkårsstyrkan behöver uppbackning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om