I länet finns 36 500 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät. Av dem beräknas 13 500 vara undermåliga, varav 6 000 olagliga. Med dagens takt skulle det ta 89 år att åtgärda alla avlopp enligt VVS fabrikanternas råd.
En enkät till kommunerna i Norrbotten visar att det under 2016 beviljades tillstånd för att åtgärda 1,12 procent av de enskilda avloppen. Det innebär att det skulle ta 89 år innan alla enskilda avlopp i Norrbotten håller tillräcklig standard. Men nya regler är på väg. Miljö- och energidepartementet förbereder en ny, bindande lagstiftning som skulle ersätta dagens allmänna råd för små avlopp. I förslaget till lag ingår ett nytt krav på en oberoende kontroll av enskilda avlopp vart tionde år, men enbart för nya avloppsanläggningar.
För att hålla anläggningar i gott skick krävs en åtgärdstakt på minst 5 procent per år. I Arvidsjaur är takten 3,23 procent vilket skulle ta 31 år. I Arjeplog är siffrorna 2,79 procent och 36 år, i Älvsbyn 0,63 procent vilket gör att det skulle ta 160 år att åtgärda avloppen och i Piteå är siffrorna 1,03 procent vilket gör att det skulle ta 97 år.
– Kontroller är bra, men det är viktigt att de gäller både nya och gamla avloppsanläggningar. Vi har idag 180 000 enskilda avlopp som har varit olagliga sedan slutet av sextiotalet och det skulle kännas absurt om de nya reglerna inte skulle gälla dem, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd och samordnare för Aktionsgruppen små avlopp.