89-åring för frisk för äldreboende

Att vara 89 år och känna sig otrygg och ensam räcker inte för att få plats på ett vård- och omsorgsboende. "Man ska i princip vara döende", säger dottern som hjälp sin far att överklaga Piteå kommuns negativa beslut.

Socialnämnden menar att  89-åringens behov kan tillgodoses genom beviljade hemtjänstinsatser och trygghetslarm. (Arkivbild)

Socialnämnden menar att 89-åringens behov kan tillgodoses genom beviljade hemtjänstinsatser och trygghetslarm. (Arkivbild)

Foto: Bertil Ericson

PITEÅ2018-04-04 21:30

Socialnämnden avslog 89-åringens ansökan om att få flytta från sitt trygghetsboende till ett vård- och omsorgsboende. Nämnden ansåg att mannens behov kan tillgodoses genom beviljade hemtjänstinsatser och trygghetslarm.

– Pappa har själv önskat att få ett tryggare boende men han är tydligen alldeles för frisk, säger dottern.

Pappan hör dåligt, han är ostadig och orörlig på grund av sina höfter och knän. Han har ramlat två gånger tidigare.

– Han känner sig ensam och otrygg. Han kan ju inte ta sig någonstans, inte heller till samvaron på trygghetsboendet. Alla vänner är döda och det är bara jag som kommer och hälsar på.

Det räcker inte för att få en plats. Han är för frisk och inte tillräckligt otrygg enligt socialnämnden.

– Jag har märkt att pappa är ledsen och isolerad.

När dottern fick avslag av socialnämnden överklagade hon hos förvaltningsrätten. Där blev det också avslag.

– Pappa blev väldigt besviken, jag också.

Förvaltningsrätten anser inte att 89-åringens fysiska hälsa är så nedsatt att han inte får tillräcklig hjälp i hemmet av hemtjänsten. Rätten menar att han har en skälig levnadsnivå. Socialtjänstlagen tar i första hand sikte på det fysiska omvårdnadsbehovet men hänsyn ska tas till den enskildes uppfattning, även om det inte finns någon obegränsad frihet att välja sociala tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om