60 miljoner ska ge bättre järnväg

60 miljoner kronor. Det investerar Piteå hamn med stöd av Piteå kommun, Länsstyrelsen och EU på järnvägen mellan Piteå-Haraholmen. Sträckan blir elektrifierad och ska efter bygget klara tyngre tåg, men ortens kraftlinerfabriker är tveksamma till att börja frakta på järnväg till hamnen.

”Vi har en stabil utveckling vid hamnen och då vågar vi investera”,säger vd Ulrika Nilsson, Lars Wikström är projektledare för järnvägsbygget.

”Vi har en stabil utveckling vid hamnen och då vågar vi investera”,säger vd Ulrika Nilsson, Lars Wikström är projektledare för järnvägsbygget.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2014-03-11 19:54

Videon är inte längre tillgänglig

På tisdagen presenterade Piteå hamns vd Ulrika Nilsson och projektledare Lars Wikström den investering som genomförs redan i år. För 60 miljoner kronor ska den en mil långa järnvägen mellan Piteå-Haraholmen rustas. EU:s strukturfond bidrar med 30 miljoner kronor, länsstyrelsen tio miljoner, resterande betalas av Piteå Hamn och Piteå kommun.

– Vi kan göra investeringarna eftersom vi har en stabil utveckling,säger Ulrika Nilsson, som pekar på att vindkraftsskeppningen har blivit en ny viktig nisch, liksom etableringen av en fordonsterminal, och maskintransporter för gruvindustrin.

Ska elektrifieras

Sedan tidigare har hamnen tunga kunder som Smurfit Kappa och Stenvalls Trä.SCA skeppar sin kraftliner från Holmsund/Umeå.

Med Piteå kommun som projektägare ska nu järnvägen elektrifieras.

– Vilket kommer att ge tystare tåg som kan dra fler vagnar, säger Lars Wikström

Dessutom ska bärigheten på spåret öka från 6,4 till åtta ton per meter, och axeltrycket öka från nuvarande 22,5 ton till 25 ton. Dessutom planeras för ett större terminalområde där upp till 750 meter långa tågsätt ska kunna vända/växlas om inne i hamnområdet.

– På sikt vill Piteå hamn bli ett logistikcentra för näringarna i Norrbotten, säger Ulrika Nilsson.

Byggnationen ska utföras av Skanska region norr. Ordervärdet är cirka tio miljoner kronor.

Begagnad järnväg

Den järnväg som delvis ska få nya spår byggdes 1978 och var redan då begagnad.

– Den har aldrig varit ny. Det var ett AMS-projekt som aldrig motsvarat förväntningarna, säger Lars Wikström, som pekar på flera fördelar.

Elektrifierade lok kan dra tyngre lass och går tystare där projektörerna försökt lugna fem närliggande fastighetsägare efter sträckan.

– Vi har träffat samtliga där de utryckt oro över strålning från kontaktledningen, men sådan strålning är obefintlig,säger Lars Wikström.

Vid presskonferensen pekade Nilsson och Wikström på möjligheten för Smurfit Kappa och SCA att lägga om sina transportsystem. De kittlas dock inte i dagsläget av det nygamla spåret.

Smurfit Kappas vd Reinard Reiter är tveksam till idén att börja köra på järnväg.

– Vi lämnar det öppet men i dagsläget arbetar vi mer med att öka tonnaget på våra bilar från 60 till 76 ton. Det ger färre transporter per dygn och detta är en prisfråga.Detta handlar om kostnader, säger Reinard Reiter.

SCA Packagings vd Per Embertsén anser att bättre järnväg ökar attraktionskraften, men det finns mer som avgör varifrån man skeppar.

– För oss handlar det bland annat om samkörningen med Obbola så att skeppa från Haraholmen är inte självklart.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om